ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Србија, Мађарска и Словенија спојиле берзе струје, да ли ће бити и ниже цене

Србија, Мађарска и Словенија удружиле су берзе електричне енергије. Заједничка регионална берза уврстила се међу три водеће у Европи. А доноси поузданост у снабдевању струјом и убрзава спајање српског са европским тржиштем електричне енергије.

Заједничка мађарско-словеначко-српска берза електричне енергије доноси вишеструку корист за све три земље – подиже сигурност снабдевања, убразава и олакшава трговину струјом без административних баријера и са повољним утицајем на тржишне цене.

„Ова размена електричне енергије повећава енергетску безбедност наших земља и Централноевропском региону отвара могућност да игра водећу улогу у енергетском повезивању. Не заборавимо да је реч о сарадњи држава чланица Европске уније и земље кандидата за чланство, па смо направили још један корак у правцу енергетске интеграције Западног Балкана у Европску унију“, рекао Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине Мађарске.

Још 2022. године Србија и Словенија основале су заједничку берзу електричне енергије.

Потписивањем споразума о спајању и мађарске берзе све три земље ојачавају, не само енергетске, већ и економске позиције на европском тржишту. Тиме испуњавају још један услов – привлачење инвестиција у обновљиве изворе енергије и њихово прикључење на мрежу.

„Успели смо да потпишемо овај велики споразум који је резултат напорног и веома ангажованог рада, много људи који су били директно и индиректно укључени у овај важан посао“, рекао је Бојан Кумер, министар заштите животне средине, климе и енергетике Словеније.

„Задовољство ми је да представљам Владу Србије на овако важном догађају, успостављања прве Регионалне берзе електричне енергије у региону Централне и Југоисточне Европе“, рекао је Вељко Ковачевић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике Србије.

У Регоналној берзи, српски оператор преносног ситема „Електромрежа Србије“ има 25 одсто удела.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

СПРЕМИЋЕТЕ ИХ БРЗО, А ЈОШ БРЖЕ ПОЈЕСТИ: Пица мафини – Сјајна комбинација за све љубитеље сочних пита и теста

Временска прогноза за недељу – 26. мај

„Да нико не буде изостављен“

Таксисти ће морати да имају камеру у возилу ако се усвоји нови закон

Ужички ватрогасци спасили две жене и дете из аутомобила у бујици

У којим државама је неопходно путно осигурање?

Бесплатни очни прегледи – Еликсир 26.маја

Златиборски Еко Aграр добитник награде „Најбољи у Агробизнису“

Распуст у Србији – четири различита датума почетка летњег одмора за четири категорије ђака