Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Србија извезла органске производе у више од 30 земаља

Вредност извоза органских производа већ годинама бележи константан раст, а у 2022. години порастао је у односу на претходну годину и то на 68,5 милиона евра.

Тиме је уједно остварен рекордан износ од 2012. године, када је пласман био тек 3,74 милиона евра, а од када су први пут ови подаци постали део информационог система Управе царина, објавила је Национална асоцијација за развој органске производње ”Сербиа органица”.

У часопису ”Органиц неwс” који доноси вести из органске производње наводи се да је више од 80% органских производа из Србије намењено извозу.

Удео наше земље у пласману органског воћа у ЕУ свежег или сушеног, не рачунајући цитрусе и тропско воће, у 2021. години износио је 8,4%.

У више од 30 држава извезено је највише замрзнутог органског воћа, а најавише јагодастог – малине, купине, боровнице, рибизле, јагоде. Поред јагодастог воћа, извозили смо и замрзнуту вишњу и шљиву. Као се наводи, органско сушено воће, као и воћни концентрати и пиреи, такође чине велики удео у укупном извозу. ”Оптимистичан податак је и да све више почињемо да извозимо прерађене органске производе”, истичу у овом удружењу.

Традиционално, органске пољопривредне производе највише смо пласирали на тржиште Европске уније (Немачка, Холандија, Аустрија Француска, Италија, Пољска, Италија), затим у САД и Канаду.

 

Извор: ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Држава опет ограничава цене: Хлеб у Србији јефтинији за три динара

Почео други круг пројекта „Дигитализација пијаца“

Пријаве за новчану помоћи по детету почињу 20. августа

Просечна пензија иде на 45.500 динара: Ово је све што треба да знате о новом повећању

Туристичка организација Ужице отпочела реализацију пројекта “E-CrossPass”

Сирогојно Style узима учешће на Међународном фестивалу амбасада у Прагу

Нове цене горива

Две нове изложбе у Рефлектору

Колапс на путу код Ужица: Обрушило се на стотине кубика камења, киша створила одрон