Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

“Србија изашла из максимума новоинфицираних, пандемија у завршници”


Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је пандемијски ток ковида-19 у завршници и да је очекивано да долази до попуштања противпандемијских мера.
“Ово је завршница једног пандемијског тока болести, не само ово што се дешава нама него читавом свету. У тој завршници је нормално да долази до попуштања свих мера, тамо где сте урадили све што је било могуће”, рекао је Кон за РТС.

Он је додао да није могуће живети са мерама какве су биле на снази претходне две године.

Кон је истакао да је Србија изашла из максимума новоинфицираних корона вирусом. “Није једнако у целој Србији, али се не може занемарити да је репродукциона стопа испод један, из недеље у недељу биће мање заражених”, навео је епидемиолог.

Кон је навео да корона вирус, који изазива болест ковид-19, неће нестати и да је то епидемиолозима постало јасно у јуну прошле године када су вакцинисани против ковида-19 ипак почели да добијају вирус корона.

Он је рекао да је ефективност треће дозе те вакцине 75 одсто и додао да “не може да се каже да је то мала ефективност”. Каже и да колективни имунитет неће моћи да буде достигнут на други начин осим вакцинацијом.

Епидемиолог је апеловао на грађане који ће ићи на одмор идуће недеље да буду свесни ризика од заражавања и могућности преношења вируса по повратку са одмора.

Кон је рекао да су прошле године уведене ковид пропуснице за уласке у кафиће увече, прво од 22 сата а затим од 20 сати, које су на снази и даље, а додао је да разређење у кафићима након 20 сати постоји али не свуда.

Он је рекао да је “свестан” да се у већини места не контролише поседовање ковид пропусница, али да другог начина за спровођење те мере нема.

Извор: Бета

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Одржива пољопривреда од кључног значаја за опстанак села

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ново радно време Потпећке пећине и Старог града

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бојан из Ужица је херој ковид епидемије: Очекивао запослење, добио шут карту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Истиче рок за достављање финансијских извештаја за 2022. годину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 7. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Немања Видић кандидат за Кућу славних Премијер лиге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зелено – леви фронт Ужице подржава протест радника ЈКП Биоктош

ОГЛАСНА ТАБЛА

Конкурс за доделу стипендија студентима из уметничких области са територије Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона алергија – како може да помогне замрзнута коприва

ОГЛАСНА ТАБЛА