ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

“Србија изашла из максимума новоинфицираних, пандемија у завршници”


Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је пандемијски ток ковида-19 у завршници и да је очекивано да долази до попуштања противпандемијских мера.
“Ово је завршница једног пандемијског тока болести, не само ово што се дешава нама него читавом свету. У тој завршници је нормално да долази до попуштања свих мера, тамо где сте урадили све што је било могуће”, рекао је Кон за РТС.

Он је додао да није могуће живети са мерама какве су биле на снази претходне две године.

Кон је истакао да је Србија изашла из максимума новоинфицираних корона вирусом. “Није једнако у целој Србији, али се не може занемарити да је репродукциона стопа испод један, из недеље у недељу биће мање заражених”, навео је епидемиолог.

Кон је навео да корона вирус, који изазива болест ковид-19, неће нестати и да је то епидемиолозима постало јасно у јуну прошле године када су вакцинисани против ковида-19 ипак почели да добијају вирус корона.

Он је рекао да је ефективност треће дозе те вакцине 75 одсто и додао да “не може да се каже да је то мала ефективност”. Каже и да колективни имунитет неће моћи да буде достигнут на други начин осим вакцинацијом.

Епидемиолог је апеловао на грађане који ће ићи на одмор идуће недеље да буду свесни ризика од заражавања и могућности преношења вируса по повратку са одмора.

Кон је рекао да су прошле године уведене ковид пропуснице за уласке у кафиће увече, прво од 22 сата а затим од 20 сати, које су на снази и даље, а додао је да разређење у кафићима након 20 сати постоји али не свуда.

Он је рекао да је “свестан” да се у већини места не контролише поседовање ковид пропусница, али да другог начина за спровођење те мере нема.

Извор: Бета

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Распуст у Србији – четири различита датума почетка летњег одмора за четири категорије ђака

Временска прогноза за суботу – 25. мај

У мале пројекте грађана уложено више од 70 милиона динара

Млади кромпир из рерне: Направите га уз прелив који ће одушевити укућане (ВИДЕО)

Отворен трећи „Bazzum“ џез фестивал

Објављене нове цене горива које ће важити до 31. маја

Бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља у Чајетини

Данас су Свети Ћирило и Методије

Представљена збирка песама ‘’Кошмари Кошара’’ посвећенa пакленим данима Битке на Кошарама (ВИДЕО)