ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Србија има довољно гаса, поскупљење неће бити веће од 10 одсто

Србија има довољне количине гаса за наредни период, а ако дође до још једног поскупљења тог енергента ове године, оно сигурно неће бити веће од 10 одсто, изјавио је данас генерални директор Јавног предузећа Србијагас Душан Бајатовић.Он је гостујући на Првој казао да Србија за сада има више од пола потребне количине гаса за грејну сезону и нагласио да је наша земља по том питању безбедна.

„Предузели смо све кораке како би обезбедили довољно гаса. Када имате више избора, односно кад повећате број оних који могу да вам продају гас и када добро стојите финансијски, ви сте смањили ризике да останете без тог енергента“, казао је Бајатовић.
Он је подсетио да Србија има дугорочни уговор потписан по нафтној формули, а који је по најнижој могућој цени која се може замислити и њега су договорили председници Србије и Русије, Александар Вучић и Владимир Путин.

„Ако рачунамо да је у просечним условима потребно око 1,6 милијарди кубика гаса за грејну сезону, ми смо већ обезбедили и имамо у резерви око 50 одсто гаса у магацину „, казао је Бајатовић.

На питање да ли ће гас да поскупи, Бајатовић је казао да је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић недавно најавила да су преузете обавезе за поскупљење гаса.

„Ми пратимо цене и поскупљења ће бити у складу са оним што се дешава на тржишту. Поскупљење сигурно неће бити веће од 10 одсто“, казао је директор Србијагаса.
Према његовим речима, 1,4 милијарди евре је у претходном периоду коштало то што је домаћинствима, болницама, школалама дат гас за грејање..
„Није све паре дала држава, него се и Србијагас задужио“, казао је он и додао да је све транспарентно и да се до последње паре зна за колико је држава у ком периоду дала новца.

Извор: Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији пре подне киша, после подне разведравање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА