ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Србија је, према најновијем извештају Европске туристичке комисије, и ове године на првом месту у Европи по стопи раста долазака и ноћења страних гостију у односу на период пре пандемије, изјавио је државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић.

Он је прецизирао да у првом кварталу 2024. године у односу на исти период 2019. године, Србија бележи повећање броја страних гостију за 42 одсто, а ноћења од чак 70 одсто и да је по оба критеријума водећа дестинација у Европи, преноси Бета.

„Ови резултати сада већ показују да повратак страних гостију није био последица привременог скока након корона кризе, већ да имамо стабилан и то врло динамичан раст страних туриста са великог броја тржишта“, рекао је Кандић на „Београдском манифесту“.

Србија је, како је истакао, ове године и водећа земља у Европи по темпу опоравка туристичког промета са Кином који је превазишао нивое пре пандемије, и то за 30 одсто у доласцима и 57 одсто у ноћењима у поређењу са првим кварталом 2019. године.

Кандић је рекао да су на снажан повратак кинеских туриста доминантно утицали директни летови са Пекингом и Тјенђином, али и изразио уверење да ће увођење два нова лета, ка Шангају и Гванџо, омогућити позиционирању Србије као главне базе у региону из које ће кинески туристи путовати овим делом Европе.

„Велики број директних летова Аир Сербиа-е ка свим најважнијим дестинацијама је био пресудан фактор за брз повратак страних гостију“, рекао је Кандић.

Додао је да је Србија и по броју обновљених летова у односу на период пре пандемије водећа дестинација у Европи у првом кварталу ове године.

Кандић је рекао да очекује да ће 2024. година бити рекордна за туризам Србије, а да ће расту туристичког промета допринети не само страни, већ и домаћи гости који су и након пандемије показали велики интерес да туристички путују Србијом.

Он је указао и на рекордне приходе од страних гостију који у прва три месеца ове године износе близу 600 милиона евра, а што је повећање од 12 одсто у односу на исти период лане.

Извор: Бизнис.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај