OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Србија добила дозволу од СЗО да производи РНК вакцине

Светска здравствена организација донела је одлуку да Србија буде једна од ретких земаља која добија дозволу да производи и РНК вакцине, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.
Он је новинарима, након састанка са директором Канцеларије Светске здравствене организације за Србију Фабиом Сканом, рекао да је Србија једина земља у овом делу региона и Европе која је успела да добије ту дозволу.
„Ово је озбиљна обавеза за цео наш здравствени систем, јер се сада од нас очекује да то кренемо да радимо, а то уједно значи да буде довољно квалитетних вакцина и да их има не само за нас и регион, већ за цео свет, јер је ово глобални проблем и сви у целом свету морају да се вакцинишу у довољном броју да бисмо изашли из короне“, рекао је Лончар.

Између осталог, Лончар је новинарима пренео да су сви здравствени радници Србије добили признање од директора Светске здравствене организације за Европу Ханса Клугеа за све што су урадили током пандемије корона вируса.

У име свих здравствених радника који раде у здравственом систему наше земље министар је захвалио Клугеу, али и Скану који је то признање уручио.

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo

 

Скано је рекао да му је велика част да у име Светске здравствене организације честита Србији и да, како је рекао, прославимо солидарност и иновације од којих ће корист имати не само народ Србије, већ и народи региона и шире.

„Узбуђени смо што је Србија добила прилику да успостави нову технологију информационе РНК која ће у будућности омогућити производњу и вакцина и других биотерапеутских средстава од којих ће сви имати користи“, рекао је он.

Истакао је да је Србија до сада прва и једина земља из европског региона Светске здравствене организације, који чине 53 државе, која је одабрана за трансфер информационе РНК технологије.

„Тиме је Србији поверена велика одговорност на основу њеног искуства и знања“, додао је Скано.

Након обраћања медијима, Лончар је учествовао на онлајн конференцији са генералним директором Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесусом.

Лончар је том приликом рекао да ћемо трансфером знања и применом технологије за производњу РНК вакцина у Србији бити у могућности да испунимо захтеве не само националног већ и регионалних, међународних здравствених система.

„Подршка Светске здравствене организације у овом процесу је од суштинског значаја за развој континуиране, безбедне и савремене производње вакцина. Развој нове технологије подразумева развој стручних знања српских експерата, обучавање нових младих кадрова и апсолутни је национални приоритет“, рекао је Лончар.

Навео је да смо током пандемије увидели да су успостављање нових технологија, истраживачки рад и доношење одлука базираних на научним доказима најбитнији фактор ефикасног одговора на све јавно-здравствене претње.

Лончар је изразио захвалност Светској здравственој организацији на континуираној подршци.

„Уверен сам да ћемо наставити одличну сарадњу како у овој тако и у свим осталим областима јавног здравља“, рекао је Лончар.

Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Затворска казна за алкохолног рекордера: Возио са 5,49 промила алкохола у крви, у ауту било троје деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одбојка: Златибор почео припреме, Тијана Малешевић са млађим категоријама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство унутрашњих послова: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА