Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Србија добија најмодернији систем упозоравања на радијацију


 

Србија ће добити најмодернији систем за рано упозоравање на нуклеарни или радиолошки акцидент, саопштио је Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, СРБАТОМ.

Пројектом је планирана набавка и инсталација 33 мерне станице које ће бити распоређене тако да побољшају покривеност целе територије Србије, у складу са постојећим ризицима, саопштио је СРБАТОМ.

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије од 2021. године учествује у међународном пројекту Европске комисије, за унапређење система за рано упозоравање на нуклеарни или радиолошки акцидент.

Имајући у виду да земље у суседству поседују активне нуклеарне електране, као и да је планирана и изградња нових нуклеарних реактора у Мађарској, инсталацијом новог система биће унапређен и систем обавештавања о нуклеарном или радиолошком акциденту.

Ово ће побољшати механизам за правовремено доношење одговарајућих мера за заштиту становништва и животне средине од штетног утицаја јонизујућег зрачења.

Постојећи систем за рано упозоравање на нуклеарни или радиолошки акцидент у надлежности Директората, успостављен је 2007. године и чини га мрежа од девет мерних станица.

Након инсталације новог система за рано упозоравање на нуклеарни или радиолошки акцидент, Србија ће имати покривену територију земље најмодернијом опремом овог типа.

На састанку одржаном 1. и 2. фебруара, на којем су поред осталих корисника учествовали и представници Директората, почео је поступак имплементације овог пројекта.

У складу са Законом о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије између осталог, прати ниво радиоактивности, његове промене, процењује његов утицај на становништво и животну средину и даје упутства о примени одговарајућих мера. Део система за праћење нивоа радиоактивности чини и мрежа мерних станица – детектора за аутоматско мерење радиоактивности у животној средини, односно система за рано упозоравање на нуклеарни или радиолошки акцидент, наведено је у саопштењу.

Фото: Принтскрин

ГЗС/Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Јануарска плата: Нижа него у децембру, на четвртом месту у региону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси за програме од јавног интереса у омладинском сектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Иновативни лек против мултипле склерозе доступан и пацијентима у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Савез пчеларских организација Србије и Министарство пољопривреде апеловали да се спречи тровање пчела

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада Србије смањила субвенцију за осигурање усева у пет округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Многима је у Србији стигла ова порука: Иза свега се крије Инстаграм превара након које можете да останете без пара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повређен пешак у Ужицу: аутомобил га ударио на пешачком прелазу код Нараодног музеја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба Сабахудин Мурановић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у мају или јуну

ОГЛАСНА ТАБЛА