ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Србија би могла да остане без иједне свиње

Србија би могла остати без иједне свиње, наводи портал Данас.
Афричка куга свиња из дана у дан све више узима маха, а за мање од два месеца због те болести убијено је око 11.000 свиња на територији 29 општина у 800 газдинстава.
У новосадској Индустрији меса „Матијевић“ рекли су да се може очекивати и ширење куге на велике фарме и да се може десити да Србија остане без иједне свиње, ако се нешто хитно не предузме.
„У Србији тренутно постоје бројна жаришта болести, добро је док куга није обухватила велике фарме. Заражена су индивидуална, ситна домаћинства која немају заштиту и превентивне мере. Ипак, можемо очекивати да ће захватити и велике фарме, а последице ће бити катастрофалне“, оценили су у тој компанији.

Агроаналитичар Милан Простран рекао је да за афричку свињску кугу нема лека, те да се из тог разлога та стока уништава, што је огромна економска штета.

„Афричка куга је уништила велики део свињарства широм Европе. До пре две године смо се вакцинацијом борили против класичне свињске куге, али због придруживања Србије ЕУ она је престала, пошто према стручним анализама, вакцинисана грла имају резидуе од вакцина, што смета квалитету меса“, рекао је Простран.

Додао је да би ситуација била можда лакша да је настављена вакцинација.

Србија је, како је рекао, дуго у проблему када је реч о сточарству, посебно у млечном говедарству и свињарству, а афричка куга свиња ће додатно погоршати стање.

Он је рекао да је Србија деведесетих имала 4,2 милиона свиња, а сада око два милиона. Број свиња, према његовим речима, није смањен само због куге, већ због генералног односа према тој грани производње.

„У протеклих четири-пет година постали смо велики увозници свињског меса. Пре две године смо увезли свињског меса за чак 76 милиона долара. Криза у овој производњи је евидентна, с тим што је ова болест повећава“, рекао је Простран.

То је, како је рекао, узело данак јер су цене меса од 700 до 1.000 динара по килограму, што је недоступно највећем броју потрошача.

„Потрошња свих врста меса нам је у озбиљном заостатку у односу на деведесете године. Тада смо јели 65 килограма свих врста меса, а сада је то око 41-42 килограма. Проблеми у сточарству су присутни већ 30 година, а нису се решавали упркос паљењу црвених лампица, још пре деценију“, рекао је Простран.
Додао је да је држава у обавези да због афричке куге надокнади свако грло које се убије због заразе, али то није решење јер сточари губе производњу и потребан им је период да је обнове.

Говорећи о извозу свињског меса из Србије, секретар Удружења за сточарство Привредне коморе Србије Ненад Будимовић рекао је да извоз у паду и да ће афричка куга „прелити чашу“.

„Извоз свињског меса и производа од свињског меса је у паду у последњих неколико година. Афричка куга свиња прети да зада завршни ударац нашем свињарству. Ни пре тога нисмо имали довољно производње за сопствене потребе, те смо усмерени на увоз свињског меса за прераду“, рекао је Будимовић.

021

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА