ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Srbi zarobljeni na granici Austrije i Mađarske, kolona duga 20 kilometara

Osim na granici, haos je i na aerodromu u Budipešti, gde takođe državljani brojnih zemalja čekaju da vide gde će, jer u svoje matične zemlje zasad ne mogu.

Zbog epidemije virusa korona Mađarska je sinoć zatvorila granice za sve strane državljane, a u pokušaju da pre zatvaranja stignu do svojih zemalja iz Nemačke i Francuske, brojni državljani Srbije, Bugarske i Rumunije su ostali zarobljeni na austrijsko-mađarskoj granici, piše Telegraf. Takođe, naših državljana ima i na aerodromu u Budimpešti gde su zarobljeni.

Mađarski portal index.hu preneo je da se na granice te zemlje sa Austrijom, odnosno na ulazu u Mađarsku, nalazi kolona duga 20 kilometara.

Taj portal objavio je brojne snimke i fotografije na kojima se vidi kakva je katastrofa nastala na granici nakon odluke mađarskog premijera Viktora Orbana da zatvori granice.

Osim na granici, haos je i na aerodromu u Budipešti, gde takođe državljani brojnih zemalja čekaju da vide gde će, jer u svoje matične zemlje zasad ne mogu.

Na aerodromu se nalazi 12 srpskih državljana, a kako saznaje begradski portal treba da stigne još njih dvoje.

Jedan od njih je i Svetislav Tišma koji se na tom aerodromu nalazi od 11 sati. On je za naš portal rekao da su kontaktirani svi nadležni organi, odnosno konzulat u Mađarskoj i Ministarstvo spoljnih poslova kako bi im se omogućio tranzit.

– Stigli smo uglavnom iz Portugala. Mađari su hteli da nas prebace, zahtevali da potpišemo jedan papir koji nismo razumeli, pa nismo potpisali – rekao je on govoreći da bih ih prebacivanje bilo gde verovatno dodatno koštalo.

Kako dodaje, svi ulazi su zatvoreni.

Telegraf.rs je kontakrirao i s MSP koji navodi da je Ambasada Republike Srbije u Budimpešti u stalnom telefonskom kontaktu sa našim državljanima koji se nalaze u tranzitnom prostoru aerodroma u Budimpešti, odnosno na graničnom prelazu između Austrije i Mađarske.

– Imajući u vidu činjenicu da je Vlada Mađarske danas donela odluku o zatvaranju svih graničnih prelaza za putnički saobraćaj, odnosno zabranila ulazak u Mađarsku svim stranim državljanima, Ambasada Republike Srbije ulaže maksimalne napore i nastoji da u kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova Mađarske pronađe rešenje da se državljanima Srbije omogući ulazak u Mađarsku u cilju nastavka daljeg puta ka Republici Srbiji – rekli su u MSP.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Летња школа роботике

Сарадња са градом Асуаном у свим областима, наредни сусрет у Ужицу у октобру

Рефест од 24. до 26. јула на Тић пољу

Богат програм “Златиборског културног лета“

СПЦ обележава празник посвећен светим мученицима Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви

Сунчано и врело из дана у дан – морамо се прилагодити јер ће потрајати

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице