-2.1 C
Uzice
22 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Srbi krenuli za Grčku, stigli do Kraljeva i završili u policiji usred noći: Nova prevara turističkih agencija

 
 

Četvrta prevara turističkih agencija od početka sezone.

Turisti iz Čačka, Užica i Valjeva u ponedeljak uveče sa dva autobusa preko “ Džez travela“ krenuli na more u Grčku, ali im je već u Kragujevcu i Kraljevu rečeno da im se letovanje otkazuje jer vlasnik agencije Goran Pavlović nije uplatio njihove aranžmane..

Prevareni turisti vraćeni su u Čačak, odakle su i pošli, a onda su celu noć davali izjave u policiji. Nakon toga, vratili su se kući i sada čekaju da im se vrati novac ili im obezbede drugo letovanje. Vlasnik agencije sam se prijavio policiji i priznao da je 12.000 evra, koliko je uzeo za ove aranžmane, potrošio na kupovinu novih autobusa.

Inače, ovo je već četvrta prevara turističkih agencija od početka letnje sezone u Srbiji.

 

Čačanin L.M., koji je na odmor krenuo sa suprugom, kaže da je već kod Mrčajevaca primetio da nešto nije u redu, pošto je u autobusu čuo da se vozač i vodič svađaju.

– Došli smo na dogovoreno mesto 15 minuta pre planiranog polaska i ništa nije ukazivalo da će biti problema. Autobusi su se razdvojili u Mrčajevcima, jedan je otišao za Kragujevac,a drugi za Kraljevo kako bi se ukircalo još pitnika. Baš tada počela je svađa između vozača i vodiča, ali niko od putnika nije davao tome veliku pažnju.

Kada smo stigli u Kraljevo, vodič i vozač su nam rekli da su upravo dobili obaveštenje da ne možemo da nastavimo put jer nisu ispunjene obaveze prema Grcimai da moramo da se vratimo za Čačak. Ostali smo u šoku, nismo verovali šta se dešava, ispričao je L.M., jedan od oštećenih putnika.

Kada su stigli u Čačak do 3.30 sati izjutra putnici su davali izjave u Policijskoj upravi.Vlasnik agencije nas je čekao ispred policije. Pretpostavo je šta će da se desi, zvao je advokata i sa njim je čekao naš autobus. Smatram da sam oštećen materijalno i duševno, jer niko ne može da mi nadoknadi maltretiranje. Upropašćen mi je godišnji odmor i posle neprospavane noći tražim drugu turističku agenciji da odem negde i iskoristim deset dana odmora, dodaje ovaj ojađeni putnik.

O.R. penzionerka iz Valjeva, kaže da su putnici „Džez travela“ preživeli pravo mučenje tokom jednosatnog puta iz Čačka do Kragujevca, gde su zaustavljeni.

– Odmah mi je sve slutilo na problem, jer je autobus bio prljav, vozač i vodič jako nervozni. U jednom mnomentu, posle nekog vremena, autobus je stao na parking u Kragujevcu. Ubrzo nakon toga nam je saopšteno da se naše putovanje otkazuje, bez ikakvog obrazloženja. Putnici su bili nervozni, deca su počela da plaču, a niko od nas nije znao šta se dešava.

Posle su nas vratili u Čačak, a onda su koliko-toliko ispali fer jer su nas razvezli kućama u gradove gde živimo. Nije mi jasno zbog čega nam, ako već nisu platili naš boravak grčkim partnerima, nisu javili pred polazak da je putovanje otkazano, nego su nas izložili ovakovom maltretiranju, kaže Olgica, koja se nada da će u narednih nekoliko dana ipak otputovati na more preko neke druge agencije.

Vlanik „Džez travela“ Goran Pavlović objašnjava da je morao da zaustavi dva autobusa jer su mu Grci javili da neće pustiti u apartman putnike koje je poslao. On je umesto da novac svojih klijenata uplati Grcima, potrošio na kupovinu novih autobusa?!

– Novac koje su stranke uplatile za Grčku uložen je u nabavku novih autobusa, pošto su se stalno kvarili. Ugovori sa Grcima su veoma rigorozni, posebno sa datumom plaćanja. Dugovao sam između 15.000 i 20.000 evra, koje nisam mogao da pokrijem. Bio je dogovor da prime goste, a da ja tokom ove nedelje od novih priliva novca to platim. Međutim, pola sata pošto su autobusi krenuli, javili su se grčki partneri, koji su rekli da neće primiti putnike dok ne uplatim novac- objasnio je Pavlović.

Aleksandar Senić, direktor Jute, kaže da je „Džez travel“ već tri godine član Nacionalne organizacije putničkih agencija i da će svi prevareni putnici biti obeštećeni. Vlasnik ima rok od 15 dana da vrati novac putnicima i imamo njegovo obećanje da će prodati autobuse kako bi nadoknadio štetu. Dok državni organi ne urade svoj posao ne možemo da znamo tačan broj oštećenih putnika, kao i iznos koji vlasnik treba da vrati turistima,kaže Seničić.

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Vera Božić Trefalt, objašnjava da su nesuđeni turisti „Džez travela“ krenuli u Paraliju, Nei Pori, Olimpik Bič i Leptokariju i da je cena njihovog aranžmana koštala od 89 do 150 evra po osobi.

– U agenciji „Džez travel“ odmah smo poslali turističu inspekciju, ako i inspektore MUP-a iz odeljenja za privredni kriminal. Zanimljivo je da se vlasnik sam javio u policijsku stanicu i da je prevario putnike za 12.000 evra. Iznenađeni smo da je stari turistički radnik, koji uspešno radi već godinama, mogao da napravi ovako veliki propust. „Džez travel“ će morati da plati obeštećenje turistima, jer ta firma nije u stečaju i mora da nađe rešenje kako da vrati novac svojim putnicima- kaže ona.

Izvor: srbijadanas.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Veliki podvig našeg sugrađanina Aleksandra u Francuskoj

Oglasna Tabla

Užički đaci na bilbordima Ministarstva prosvete

Oglasna Tabla

Dobri Nenad Đokić spasao kuče iz Đetinje posle 20 dana agonije (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sadržaji Narodnog muzeja dostupniji osobama sa invaliditetom

Oglasna Tabla

Vojska poziva sve punolente mladiće da se prijave u vojnu evidenciju

Oglasna Tabla

Proleće će pokrenuti gondolu a gondola nove turističke projekte i sadržaje

Oglasna Tabla

Pregledi stručnih saradnika u Čigoti

Oglasna Tabla

Predlog Vladi Srbije da subvencioniše kupovina bicikala

Oglasna Tabla

Smanjuje se broj radnika „na crno“

Oglasna Tabla