ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Спуштање старосне границе за будуће професионалне возаче значајно за целу привреду

У Скупштину Србије стигао је предлог измена Закона о безбедности саобраћаја на путевима, а пажњу јавности привукле су одредбе којима се омогућава да возачку дозволу за камионе (категорија Ц и ЦЕ) може добити и особа са навршених 18 година. Исто је предложено и за аутобусе категорије Д1 и Д1Е, а заједнички предуслов је да та особа има сертификат о стручној компетентности.

Директор Пословног удружења „Србијатранспорт“ Горан Алексић за Бизнис.рс оцењује да се ради о предлозима који омогућавају да млађи људи постану професионални возачи, односно део професије која је изузетно значајна за целу привреду, а где се бележи огроман мањак радне снаге.

Алексић истиче да се предлогом измена закона у суштини уређује приступ професији професионалног возача, а подсећа и да је у нашој земљи пре петнаестак година дошло до повећања старосне границе за приступ полагању возачких испита за професионалне категорије.

„У међувремену је војска престала да буде ‘извор’ професионалних возача, порасле су привредна активност и потребе за превозом робе и људи, док се демографска слика погоршала, а млади људи до 24. године већ одаберу каријеру и мало ко се тек тада одлучује да, примера ради, крене на обуку за вожњу аутобуса“, објашњава Алексић.

Указује и на константан проблем одласка возача из Србије на рад у другим државама, на шта је указано и у образложењу измена Закона, где се наводи да се тај проблем „једнако манифестује у превозу путника и у превозу робе, а посебно имајући у виду да је, због потреба за возачима камиона и аутобуса, потпуно извесно отварање тржишта рада и укидање административних препрека за запослење наших грађана у Немачкој“.

Алексић констатује да је зато неопходно водити рачуна о потребама наше привреде, и сматра да је спуштање старосне границе први корак – али и наглашава да то не значи пуко давање волана у руке тек пунолетним особама.

„Код нас је од 2019. године заживео систем стручне професионалне компетенције професионалних возача, изграђено је око тридесетак центара за стручну професионалну компетенцију на територији целе Србије и сада свако ко жели да буде професионални возач мора имати средњу стручну школу или завршити обуку у центрима за стручну професионалну компетенцију“, истиче Алексић.

Додаје да то подразумева не мање од 140 часова обуке и висок ниво знања и вештина младих људи, а не само полагање возачког испита.

Када је реч о даљим корацима, сматра да је неопходно изнаћи модел за финансијску подршку, односно стипендирање младих људи који желе да постану професионални возачи.

„То је више од помагања некоме да реши своје егзистенцијално питање. Суштина је заправо у томе да том врстом подршке решавамо потребу читаве привреде и друштва, којима су неопходне услуге какве професионални возач пружа“, каже Алексић за Бизнис.рс.

Извор: Бизнис.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

СПРЕМИЋЕТЕ ИХ БРЗО, А ЈОШ БРЖЕ ПОЈЕСТИ: Пица мафини – Сјајна комбинација за све љубитеље сочних пита и теста

Временска прогноза за недељу – 26. мај

„Да нико не буде изостављен“

Таксисти ће морати да имају камеру у возилу ако се усвоји нови закон

Ужички ватрогасци спасили две жене и дете из аутомобила у бујици

У којим државама је неопходно путно осигурање?

Бесплатни очни прегледи – Еликсир 26.маја

Златиборски Еко Aграр добитник награде „Најбољи у Агробизнису“

Распуст у Србији – четири различита датума почетка летњег одмора за четири категорије ђака