10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

SPREMITE SE ZA ROŠTILJANJE (VODIČ)

ANIMAL

Počnite na vreme, pripremite se i na vreme nabavite roštilj, ogrev, meso, piće, povrće, sportske rekvizite i ostale potrepštine za ludo i nezaboravno uživanje u roštiljanju i provodu u prirodi za Praznik rada.

U tradiciji našeg naroda je da se svakog Prvog maja ustane rano i sa porodicom ili društvancetom zaputi do obližnjeg izletišta, kako bi se raspalio roštilj i u pravoj atmosferi proslavio Praznik rada. Da ne biste nešto zaboravili, Telegraf vam nekoliko dana ranije donosi spisak i okvirni cenovnik stvari koje su vam neophodne da bi provod protekao bez ijedne greške.

Roštilj

Cene roštilja kreću se od 2.000 dinara za one zgodne mini prenosne varijante, dok oni nešto ozbiljniji, koštaju od 5.000, pa naviše. Mašice za okretanje mesa mogu sa nabaviti već za 300 dinara. Naravno, uvek postoji mogućnost da se, umesto kupovine novog roštilja, prištedi upotrebom neke starije, ali očišćene i dezinfikovane priručne rešetke koju možete iskoristiti za pečenje.

Ogrev

Vreća ćumura, u zavisnosti od vrste i kvaliteta varira od 150 do 300 dinara po džaku. Ne bi bilo loše da ponesete i koje drvo kojim ćete održavati vatru, a drvca i suve grančice za potpalu naći ćete već u okolini. Takođe, nemojte da zaboravite da ponesete malo starih novina i šibice.

Meso

Ovo je za mnoge najvažnija stavka. Ukoliko niste unapred organizovali da se okrene neko “pragnje”, onda je najbolji izbor roštiljsko meso. Računajte da će vam biti neophodno od 300 grama do pola kilograma mesa po osobi.

Ono što definitivno mora da se nađe na meniju su ćevapi, a oni u supermarketima i mesarama koštaju od 300 do 450 dinara po kilogramu. Svinjski vrat, za koji se svi kunu da je s roštilja “mekan ko duša”, može se naći po ceni od oko 350 dinara za kilogram, a postoje i marinirane varijante s cenom oko 600 dinara.

Od ostalih stvari ne propustite da nabavite roštiljske kobasice, pileća krilca i batake, ražnjiće, krmenadle, džigericu rolovanu u slanini… Cene se kreću od 250 do 600 dinara. Po ćoškovima roštilja uvek ima mesta za neki šampinjon, a cena kilograma ovih pečuraka kreće se oko 250 dinara.

Povrće

Meso će biti ukusnije ako se uz njega na tanjiru nađu i grilovani patlidžani, tikvice ili pečurke.

Takođe, važna je i salata. Sada je sezona mladog crnog i belog luka (tridesetak dinara za vezicu), sremuša, zelenih salata svih vrsta, rukole, rotkvica, a ko želi može da nabavi i nešto skuplji paradajz.

Piće

Roštilj je nezamisliv bez rakije, piva i eventualno vina. Gajba piva je oko 1.300 dinara, u zavisnosti od proizvođača, dok je ono u PET ambalaži dosta jeftinije. Litar dobre domaće rakije da se nabaviti od 500 do dve-tri hiljade dinara za druga žestoka pića, dok se cene vina kreću od dvestotinjak dinara za stona iz tetrapaka, pa naviše.

Ako su tu deca, važno je da bude i nekoliko litara gaziranih i negaziranih bezalkoholnih napitaka.

Da bi sve to bilo rashlađeno na idealnoj temperaturi čitavog dana, ne bi bilo loše da nabavite ručni frižider ili frigo torbu, koje je moguće naći već od 1.000 dinara, pa naviše.

Ostalo

Kako se ne biste maltretirali s posuđem, obavezno nabavite plastične činije, tanjire, escajg i čaše, a nemojte smetnuti s uma ni čačkalice. Od neophodnog pribora fale vam još i oštar nož, tučak za meso, daska, kao i barem dve šerpe u koje ćete stavljati ispečeno meso.

Takođe, ne zaboravite da sa sobom ponesete suncokretovo i maslinovo ulje, sirće za salatu, so i, svakako dovoljne količine hleba.

Da biste izbegli svaku moguću neugodnost, sa sobom obavezno ponesite i sredstvo protiv ujeda insekata, sa naznakom da bi trebalo da štiti od krpelja.

Zabava

Ukoliko ste u mogućnosti, ponesite neki uređaj na baterije sa kojeg ćete puštati muziku, ili barem gitaru, ali vodite računa da ne budete preglasni i da ometate druge posetioce istog izletišta. Najjeftiniji tranzistor često ume da bude odlično rešenje, posebno ako je sa vama krenuo i neko ko voli da zvoca da ste loš roštilj majstor. Od preostalih rekvizita, neophodni su vam lopta, frizbi, badminton, društvene igre i naravno, neizbežno ćebence na koje ćete se svaliti ako vas društvo pobedi u “cugopolu”.

Ukoliko smo nešto zaboravili, pomozite i nama i ostalim čitaocima, ostavljajući u komentarima vaš savet, predlog ili neku dobru ideju. Uživajte!

Izvor:telegraf.rs

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla