OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Sprema se nova provala oblaka: „Srbijavode“ uvele vanrednu odbranu od poplava u celoj zemlji

Vanredna odbrana je uvedena zbog aktuelnih prognoza o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod

„Srbijavode“ uvele su u ponedeljak jutro vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Goran Puzović i istakao da je trenutno najteža situacija u Kniću i Kraljevu.

Puzović je rekao da su padavine tokom noći pogodile Srbiju, ali da situacija nije alarmantna ako se uporedi sa onim što se u nedelju dešavalo na području Hrvatske i BiH.

„Prati se situacija, sve službe Sektora za vanredne situacije MUP-a, „Srbijavode“i svi lokalni štabovi su zajedno, u komunikaciji i preduzimau sve mere kako bi se zastitila imovina i prevazišla ova teška situacija“, rekao je Puzović Tanjugu.

Kaže da je u Kraljevu proglašena vanredna situacija, kao i da se u celoj Srbiji preduzimaju mere u skladu sa Operativnim planom za odbranu od poplava.

Vanredna odbrana je uvedena zbog aktuelnih prognoza o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod.

Do petka ćemo imati, prema prognozama RHMZ, ozbiljne padavine u Srbiji, dodao je Puzović.

On je naveo da u narednih nekoliko sati ili tokom dana problem može da napravi podizanje nivoa reka u centralnoj i zapadnoj Srbiji, kao i na svim brdsko – planinskim područjima gde ima bujičnih tokova.

Nemamo tačan podatak šta i gde bi poplave mogle pravo da pogode, rekao je Puzović i dodao da se prati situacija shodno najavama sa radarskog sistema i da se prema tome dislociraju ljudi, sredstva i oprema.

Najavljeno je da se očekuju značajne padavine koje mogu izazvati izlivanja i plavljenja na slivovima svih bujučnih tokova na svim vodnim područjima u nadležnosti JVP „Srbijavode“, saopštilo je to preduzeće.

Na pojedinim područjima, prema obaveštenjima dobijenim od nadležnih službi, već su evidentirana izlivanja i plavljenja.

Zbog tih najava i pre dostizanja kriterijuma iz Operativnog plana uvodi se vanredna odbrana od poplava na svim objektima iz Operativnog plana u nadležnosti JVP „Srbijavode“, što podrazumeva sve mere i aktivnosti za dejstvo, bez odlaganja.

To znači, prisustvo na terenu na najkritičnijim lokalitetima uz celodnevno dežursto, pripreme za pravovremene intervencije kad je reč o ljudstvu, mehanizaciji, opremi i materijalima.

Takođe, kontakt sa štabovima lokalnih samouprava je obavezan, uz primenu svih obaveza iz Opšteg plana odbrane od poplava i Operativnog plana odbrane od poplava i leda za 2019. godinu.

Izvor:Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vremenska prognoza za ponedeljak – 1. jun

Oglasna Tabla

Crna Gora otvara granične prelaze

Oglasna Tabla

Migranti opljačkali vernice u crkvi u Beogradu: Upali na liturgiju, pa oteli torbice, ženi odneli celu penziju

Oglasna Tabla

Kolač sa bananama gotov za 10 minuta

Oglasna Tabla

Izmenjeno pravilo o 100 evra: ko može, a ko ne može da dobije novac

Oglasna Tabla

U Sevojnu krov nad glavom za 30 izbegličkih porodica

Oglasna Tabla

Malina stiže – čeka se otkupna cena, a berača nema?

Oglasna Tabla

Šarčević: Roboti će raditi u nastavi

Oglasna Tabla

Od sutra novo popuštanje mera

Oglasna Tabla