13.2 C
Uzice
новембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Sprema se nova provala oblaka: „Srbijavode“ uvele vanrednu odbranu od poplava u celoj zemlji

Vanredna odbrana je uvedena zbog aktuelnih prognoza o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod

„Srbijavode“ uvele su u ponedeljak jutro vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Goran Puzović i istakao da je trenutno najteža situacija u Kniću i Kraljevu.

Puzović je rekao da su padavine tokom noći pogodile Srbiju, ali da situacija nije alarmantna ako se uporedi sa onim što se u nedelju dešavalo na području Hrvatske i BiH.

„Prati se situacija, sve službe Sektora za vanredne situacije MUP-a, „Srbijavode“i svi lokalni štabovi su zajedno, u komunikaciji i preduzimau sve mere kako bi se zastitila imovina i prevazišla ova teška situacija“, rekao je Puzović Tanjugu.

Kaže da je u Kraljevu proglašena vanredna situacija, kao i da se u celoj Srbiji preduzimaju mere u skladu sa Operativnim planom za odbranu od poplava.

Vanredna odbrana je uvedena zbog aktuelnih prognoza o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod.

Do petka ćemo imati, prema prognozama RHMZ, ozbiljne padavine u Srbiji, dodao je Puzović.

On je naveo da u narednih nekoliko sati ili tokom dana problem može da napravi podizanje nivoa reka u centralnoj i zapadnoj Srbiji, kao i na svim brdsko – planinskim područjima gde ima bujičnih tokova.

Nemamo tačan podatak šta i gde bi poplave mogle pravo da pogode, rekao je Puzović i dodao da se prati situacija shodno najavama sa radarskog sistema i da se prema tome dislociraju ljudi, sredstva i oprema.

Najavljeno je da se očekuju značajne padavine koje mogu izazvati izlivanja i plavljenja na slivovima svih bujučnih tokova na svim vodnim područjima u nadležnosti JVP „Srbijavode“, saopštilo je to preduzeće.

Na pojedinim područjima, prema obaveštenjima dobijenim od nadležnih službi, već su evidentirana izlivanja i plavljenja.

Zbog tih najava i pre dostizanja kriterijuma iz Operativnog plana uvodi se vanredna odbrana od poplava na svim objektima iz Operativnog plana u nadležnosti JVP „Srbijavode“, što podrazumeva sve mere i aktivnosti za dejstvo, bez odlaganja.

To znači, prisustvo na terenu na najkritičnijim lokalitetima uz celodnevno dežursto, pripreme za pravovremene intervencije kad je reč o ljudstvu, mehanizaciji, opremi i materijalima.

Takođe, kontakt sa štabovima lokalnih samouprava je obavezan, uz primenu svih obaveza iz Opšteg plana odbrane od poplava i Operativnog plana odbrane od poplava i leda za 2019. godinu.

Izvor:Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe u četvrtak

Oglasna Tabla

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Oglasna Tabla

MR Zorica Milosavljević zastupljena u „Leksikonu stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju“

Oglasna Tabla

Izgradnja i popravka seoskih puteva u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Poznat spisak polovnih automobila koje nećemo moći više da uvozimo: Srbi ostaju bez omiljenih vozila

Oglasna Tabla

Šansa za đake da se prijave do kraja novembra petnica otvara vrata za 2.000 najdarovitijih srednjoškolaca

Oglasna Tabla

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla