OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA ZDRAVLJE

Sprečiti moguće posledice RSV virusa kod dece

 

Tokom kasne jeseni i zimskog perioda na našem podneblju veoma su prisutne infekcije disajnih puteva.

Čest uzročnik ovih infekcija kod dece mlađe od pet godina je respiratorni sincicijalni virus (RSV). Najteže posledice RSV infekcije sreću se kod beba do šest meseci, a poseban rizik od komplikacija i smrtnog ishoda usled RSV infekcije postoji kod prevremeno rođene dece.

„Respiratorni sincicijalni virus (RSV) je glavni virusni uzročnik bolesti respiratornog trakta kod odojčadi i dece do druge godine života. RSV infekcija može biti ozbiljna, klinička slika se javlja u rasponu od lakih respiratornih tegoba do teške respiratorne infekcije sa potrebom za mehaničkom ventilacijom,” kaže pedijatar dr Gordana Sekulović i objašnjava: „Prevencija pasivnom imunoprofilaksom monoklonskim antitelom protiv RSV-a – palivizumab, smanjuje učestalost ozbiljnih infekcija i hospitalizacija, indikovanih samo u grupi visoko rizične dece, i sprovodi se po propisanom protokolu.”

Uoči 17. novembra, svetskog Dana prevremeno rođene dece, koji će i ove godine biti obeležen ljubičastim osvetljenjem zgrada gradskih uprava širom Srbije, Udruženje prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div” poziva roditelje da se informišu i iskoriste zakonsko pravo na pasivnu imunizaciju, tj. sezonsku vakcinaciju, dece protiv infekcije izazvane RSV.

Vera Bikicki Ivezić, predsednica Udruženja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div”, foto: Dalibor Stanković

„Kod male dece do dve godine, a posebno kod prevremeno rođene dece, bolest izazvana RSV-om može izazvati teže komplikacije, koje nažalost mogu biti i opasne po život. Želimo da informišemo sve roditelje da u šest zdravstvenih insititucija tercijarne zaštite u Srbiji, imaju mogućnost da tokom trajanja takozvane virusne sezone, zaštite svoju decu od RSV virusa. U pitanju su instituti i klinički centri namenjeni zdravstvenoj zaštiti dece i majki, od kojih se tri nalaze u Beogradu, a ostali u Nišu, Novom Sada i Kragujevcu”, kaže Vera Bikicki Ivezić, predsednica Udruženja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div” i dodaje da se roditelji tim povodom mogu obratiti pedijatrima i lekarima ili informisati u brošuri koja im je dostupna u velikom broju zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u 2017. godini 33 miliona ozbiljnih respiratornih infekcija u svetu bilo je uzrokovano RSV virusom. Zbog respiratornih infekcija izazvanih RSV-om te godine je hospitalizovano oko 3 milona dece mlađe od 5 godina, dok je čak 60 hiljada imalo smrtni ishod. Polovina pomenutih slučajeva zabeležena je kod dece mlađe od 6 meseci.

Infekcije izazvane RSV javljaju se svake godine, sezonski u obliku manjih ili većih epidemija. Virus se, slično drugim respiratornim virusima prenosi direktno kapljičnim putem ili indirektno kontaktom preko predmeta. Simptomi se kreću od blagih do teških. S obzirom da je uzročnik infekcije virus u lečenju se ne koriste antibiotici.

Pasivna imunizacija palivizumabom se sprovodi u sezoni RSV infekcija, najčešće u periodu od oktobra do februara, davanjem jedne mesečne doze, a najviše do pet doza, tokom trajanja sezone. Osim u slučajevima prevremeno rođene dece, uz određenu zakonski propisanu proceduru, može se primeniti i kod dece do dve godine koja nisu prevremeno rođena, ali su u određenom riziku zbog hroničnih oboljenja i oslabljenog imuniteta.

„U Srbiji se godišnje pre vremena rodi više od 4000 beba, 11 beba svakoga dana. Udruženje `Mali Div`, uz pomoć prijatelja i partnera, sprovodi mnoge aktivnosti čiji su cilj što kvalitetniji život prevremeno rođenih beba, podrška, informisanje i pomoć roditeljima i podizanje svesti javnosti o izazovima prevremenog rođenja”, kaže Vera Bikicki Ivezić.

Udruženje „Mali Div“ osnovano je 2010. godine, član je mreže Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi i jedino je nacionalno udruženje koje se bavi ovom problematikom na teritoriji Republike Srbije.

Izvor:GZS/Foto: Mali Div

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Stopića pećina premašila rekordnih 100.000 posetilaca

Oglasna Tabla

U ritmu nedelje sa Ognjenom Zlatićem (VIDEO)

Oglasna Tabla

Mig-21 srušio se kod Loznice

Oglasna Tabla

Pedijatar dr Dušanov o današnjoj deci: Loša ishrana, ekrani i nedovoljno kretanja – odgovorni su roditelji.

Oglasna Tabla

Predstavljanje turističke ponude Zlatibora na Svetskom danu turizma na Adi

Oglasna Tabla

Pada broj hospitalizovanih u Opštoj bolnici Užice

Oglasna Tabla

Policija podnela krivičnu prijavu protiv narodnog poslanika iz Prijepolja

Oglasna Tabla

Pretučeni turisti na Sopotničkim vodopadima – dokle ide nasilje i bahatost obesnih pojedinaca

Oglasna Tabla

Testiranje zlatiborske Gold gondole pri kraju (VIDEO)

Oglasna Tabla