ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Спорни километри непрекидне пуне линије

Несвакидашње саобраћајно решење – 10 километара забране претицања од Беле Земље до Сушице – изазива негодовање возача

Ужице – Три године прошло је од обнове магистрале између Ужица и Златибора којом је улагањима државе направљен савремен путни правац, а и сада су гласне жалбе возача на примењено несвакидашње саобраћајно решење – 10 километара дугу непрекидну пуну линију на деоници од Беле Земље до Сушице. И то делом магистрале где је увек (пут је прављен двадесетих година 20. века) било могућности за претицања, како би се избегли застоји због споријих возила.

Сада су с таквим решењем (уз мању дозвољену брзину вожње него на необновљеном путу) у дане викенда и летње сезоне уобичајене колоне возила дуж магистрале. Крене, рецимо, натоварени теретњак од Беле Земље ка Златибору возећи 50 километара на сат тамо где други (поштујући ограничења) могу 80. А линија непрекидно пуна, па за њим треба возити 10 километара до прве испрекидане код Сушице. Наниже се онда мноштво аутомобила јер је пут прометан (особито ових дана кад туристи путују ка планинама и мору). Тако сав комфор претходне вожње новим ауто-путем већ овде буде заборављен.

Понекад се нестрпљиви и бахати возачи у тој ситуацији одлуче на претицање преко пуне линије (снимци тих некажњених опасних „захвата” могу се видети на порталима и друштвеним мрежама). А и савесни, који поштују прописе, жале се да их нервирају ова непотребна успоравања.

Да невоља буде већа, чим прође та дуга деоница без могућности претицања многи с брзим аутомобилима као да једва чекају испрекидану линију да стисну гас и претекну све пред собом, јер им је спора вожња дозлогрдила. Видљиво је то на делу пута од Беле Земље до Сурдука где су три траке, уз условно претицање низбрдо (након 10 километара забране). Овуда се брзо вози и сваки час претиче, па се дешавају и озбиљни удеси (минулог викенда два аутомобила су се сударила), од којих је најтрагичнији био крајем прошлог лета кад су овде страдала четворица младих Ужичана.

Нема сумње да је идејни творац јединственог решења с тако дугом непрекидном пуном линијом имао на уму безбедност учесника у саобраћају, али у пракси не иде увек како се очекује. А да таква појава постаје, изгледа, правило на путевима у унутрашњости које држава обнавља, сведочи и случај путног правца кроз село Трипкову који је најкраћа веза између туристичког Златибора и аеродрома Поникве.

Овде је значајним средствима ресорног министарства од уског сеоског направљен широк и модеран пут (деоница од Сушице до Крнде), за понос овом крају. Путари су с послом ових дана наставили даље, с проширењем и асфалтирањем стигли надомак бране Врутци. А циљ је да се туристичким аутобусима лакше са аеродрома (кад проради) путује ка Златибору.

Али и на овом обновљеном путу је непрекидна пуна линија дуж до сада обележених шест километара. Пут јесте кривудав и за сада мање прометан, мада има краћих деоница где је могло да се омогући претицање спорих возила. Уз то, знаковима је одређена брзина вожње од 20 до 40 километара на час. Па већ сада треба стрпљења да се дуго вози за камионом или трактором (за онога ко ни у селу неће да крши прописе и претиче на пуној линији). А шта ће такво саобраћајно решење донети кад овуда крену туристички аутобуси и увећа се број аутомобила кроз Трипкову, питање је о коме ваља већ сада размишљати.

Извор: Политика/Бранко Пејовић

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА