ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Spomenike ugrađuju u temelje štala

Nova Varoš – Kulturno bogatstvo sa arheoloških lokaliteta u opštini Nova Varoš godinama bez zaštite.

Poslednji je čas da se preko desetak rimskih nadgrobnih spomenika – stela, cipusa i žrtvenika, koje skrivaju trava i šiblje na nekoliko nekropola u opštini Nova Varoš – sačuva od nehata i nemara, zaštiti i konzervira, jer su veliko kulturno bogatstvo, ostaci narodne tradicionalne kulture u periodu od 2. do 4. veka nove ere.

Ovaj apel opštinskim vlastima uputila je pre osam godina mr Ljiljana Mandić, arheolog i savetnik Muzeja iz Užica, koja je sa dokumentaristom Zoranom Domanovićem obilazila značajna nalazišta u okviru projekata „Antičko nasleđe jugozapadne Srbije“.

Usledilo je tada nekoliko razgovora u Opštini da se nađe dom za spomeničko nasleđe. Najpre je pominjan projekat lapidarijuma u Radoinji, mestu sa, kako je podsećala Mandić, dugom duhovnom tradicijom i poznatom antičkom nekropolom. Objekat bi bio u obliku rimskog atrijuma (centralnog dvorišta), od sličnih materijala kao iz tog perioda. Ovde bi, na jednom mestu, bili sakupljeni i izloženi nadgrobni spomenici, naravno uz uređenje prilaza i osvetljenje, ali i mogućnosti za druge postavke.

Pošto je u vetar otišao ovaj predlog, kasnije se, pak, pominjala seoba belega u dvorište odeljenja užičkog Muzeja u Novoj Varoši, otvorenog 2012. godine, gde je u postavkama simboličan broj eksponata sa nekoliko lokaliteta u međurečju Uvca i Lima.Činjenicu da je Nova Varoš godinama na margini istraživača, ovde pravdaju nezaintersovanošću muzejskih ustanova, ali i nedostatkom para i kadrovskom oskudicom. S druge strane, stalno se pominje oskudna turistička ponuda…

U radu „Arheološki lokaliteti na teritoriji Nove Varoši“ Mandićeva podseća na skromna istraživanja, sondažna i zaštitna, obavljena uglavnom pre sedam decenija i krajem minulog veka, ali i poslednje nalaze užičkog Muzeja.

U selima Akmačići, Komarani, Drmanovići, Draževići, Radoinji, Rutoši i Ojkovici ima 20 arheoloških lokaliteta. Pored velikog broja praistorijskih humki u nizu mesta, posebno je dragoceno nasleđe kasnijeg perioda.

– Na lokalitetu Lisičjak u Akmačićima su antički spomenici sa natpisima i reljefima, u Radoinji je, pored Grobljanice, u zaseoku Bjelin grčko groblje, antička i slovenska nekropola. Ovde je otkriveno da su bila zastupljena dva običaja sahranjivanja – spaljivanje i sahranjivanje u praistorijskoj humci, a nađene su i slovenske urne. Posebno je interesantno „Džinovsko groblje“ ili „Crkvina“ u Rutošima, sa većim brojem kamenih ploča, kamenih sanduka i usadnika. U blizini su ostaci kule i tvrđave, a u srednjovekovnoj nekropoli nalaze se simboli kruga, krsta, polumeseca i ženskih figura.

Antički cipusi i stele ugrađeni su u crkvu Svete Trojice u Novoj Varoši – ističe Mandićeva.

Nemarom čuvara baštine lomljeni su antički spomenici, a prema kazivanju Milanka Pucarevića, odnošeni su i ugrađivani u zadružni dom ili temelje štala u selima na padinama Zlatara, gde su se ukrštala dva rimska puta. Zanimljivo je i da „Mileševski zapisi“ u 9. broju (2012. godine) svedoče da su dva rimska nadgrobna spomenika iz Drmanovića preneta u depo Muzeja u Prijepolje, a da vlasnik njive nije dozvolio da se otkopa ara.

Grad Klak

Iznad leve obale Uvca u Rutošima sačuvani su ostaci zidova i kule srednjovekovnog utvrđenja Klak. Prema zapisu iz 1326. godine, grad Klak je podignut još za vreme vladavine Nemanjića. Imao je strategijsku ulogu da kontroliše dolinu Uvca. Utvrđenje se pominje u nekoliko srednjovekovnih povelja pod imenom Klek, te u posedu Hercega Stjepana, da bi ga sredinom 15. veka osvojili Turci. U blizini su i dve gradine i crkva Janja, ističe mr Ljiljana Mandić.

Novosti, D. Gagričić / GZS

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић