19.3 C
Uzice
септембар 17, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

SPOMENIK PATRIJARHU PAVLU USKORO U PORTI NOVE CRKVE U BAJINOJ BAŠTI

Proteklo je već nekoliko godina kako se u Bajinoj Bašti počelo sa realizacijom izgradnje spomenika patrijarhu Pavlu a kako saznajemo iz Udruženja građana „Patrijarh“, koje je bilo inicijator i nosilac ovog poduhvata, bliži se dan otkrivanja spomenika jednom od najznačajnijih  poglavara Srpske pravoslavne crkve. Spomenik patrijarhu koji je  deo svog monaškog života proveo u obližnjem manastiru Rača danas je iz livnice dopremljen u Bajinu Baštu a za koji mesec će biti postavljen u porti crkve Svetog Save koja se gradi u ovoj opštini.

Prvobitna ideja bila je da se spomenik postavi na putu za manastir Raču, na jednom od  vidikovaca sa pogledom na grad, ali se zbog izuzetne zahtevnosti lokacije kako u finansijskom, tako i u građevinskom smislu, od te ideje odustalo. Uz blagoslov vladike Žičkog Justina, kao nova lokacija za postavljanje spomenika blaženopočivšem patrijarhu Pavlu određena je porta  hrama Svetog Save u Bajinoj Bašti koji je u izgradnji. – kažu u Udruženju „Patrijarh“.

Grafički prikaz lokacije spomenika u odnosu na crkvu Svetog Save

Grafički prikaz lokacije spomenika u odnosu na crkvu Svetog Save

Za novu lokaciju spomenika pored vladike Žičkog i crkvenih vlasti izjasnio se i naš najpoznatiji savremeni vajar i autor skulpture Zoran Ivanović. On smatra da će se na predviđenoj poziciji spomenik dobiti još veći smisao a važno je i što će se figura nalaziti pored Svetosavske ulice koja je veoma značajna komunikacija i vodi iz Bajine Bašte i ka manastiru Rača i ka planini Tari.  Ivanović je uradio i predlog postamenta na koji će figura biti postavljena u porti nove crkve.

Animacija položaja spomenika u odnosu na crkvu

Budući položaj spomenika u odnosu na crkvu

Rašo Stamenić, potpredsednik Udruženja „Patrijarh“, kaže da je ostao još jedan  deo sredstava da se izmire troškovi za livenje firmi koja je  dala najpovoljniju ponudu uz vrhunski kvalitet izrade. On je istakao da je Udruženje imalo dosta poteškoća prilikom prikupljanja novca i da želi da se zahvali svim privatnim i javnim preduzećima i pojedincima koji su prepoznali značaj ove akcije i svojim donacijama doprineli da se realizuje izgradnja spomenika patrijarhu Pavlu. U dogovoru sa crkvenim vlastima iz Eparhije Žičke i Crkvene opštine Bajina Bašta odlučiće se kada je primereno da bude svečano otkrivanje spomenika i tom prilikom će se i uručiti zahvalnice svim donatorima. Do dana otkrivanja spomenik će se čuvati u porti crkve Svetog Ilije u Bajinoj Bašti – objašnjava Stamenić.

Spomenik po završenim radovima u livnici

Izgled spomenika

Postavljanjem spomenika patrijarhu Pavlu u porti nove crkve u Bajinoj Bašti ovaj grad će se odužiti velikom duhovniku koji je jedno vreme bio monah u Rači a u srpskom narodu je već stekao status sveca.Na ovaj način gradić u Podrinju će takođe dobiti i reprezentativano umetničko delo vajara koji je radio najznačajnije savremene spomenike u Srbiji kao što su kralju Aleksandru Karađorđeviću u Nišu, despotu Stefanu Lazareviću u Despotovcu i brojni spomenici u Beogradu od Nikole Pašića kod Skupštine Srbije, Milutina Milankovića, Branislava Nušića, Borislava Pekića…

Izvor: Drina Info

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Težak život u opustelom selu

Oglasna Tabla

BRAVO! AK „Pora“ osvojila 10 medalja na prvenstvu Srbije!

Oglasna Tabla

Krstina Grujičić srebrna na Finalu kupa Srbije u bacanju kugle

Oglasna Tabla

U petak konačna odluka o prenosu vlasništva nad Aerodromom „Ponikve“ na Republiku

Oglasna Tabla

Povećanje plata i penzija

Oglasna Tabla

Znao sve, a dva dana ćutao o nasilju u školskom dvorištu!

Oglasna Tabla

Cena skače iz sata u sat: Nafta skuplja 20 odsto, planeta se trese, ekonomije klize ka recesiji

Oglasna Tabla

Okrivljeni za ubistvo Save Grobara izneli odbranu: Božović i Čekićević se svađali ko je ubica, optuživali jedan drugog!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 17. septembar

Oglasna Tabla