OГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Споменик на Цигли у Јабланици постаје спомен-комплекс


На историјском месту Цигла у златиборском селу Јабланици 20. јула је одржан састанак о ревитализацији и одржању спомен-подручја посвећеног српским јунацима који су пали на овом месту у првим биткама Великог рата 1914. године. У раду састанка учествовали су председник општине Чајетина Милан Стаматовић, директорка ЈП „Голд Гондола“ Златибор и чланица ТУ Јабланица Бојана Божанић, директор ЈП „Водовод Златибор“ Миломир Туцовић и чланови Туристичког удружења Јабланица на челу са председником Вукомиром Божанићем.

 

У уводној речи Вукомир Божанић је подсетио да су чланови ТУ Јабланица у јесен 2012. основали Организациони одбор за подизање споменика за стогодишњицу одбране Србије. Успешно је та идеја у дело претворена две године касније, а потом оформљен Одбор за заштиту и унапређење овог спомен- подручја, за чијег председника је изабран Милан Стаматовић. Божанић је представио и присутне власнике земљишта, породице Поповић и Лјубојевић, који су изразили жељу да земљу потребну за проширење спомен-комплекса дају на поклон.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић рекао је да је локална самоуправа увек подржавала све активности у златиборским селима. „На овом месту имамо посебну потребу и одговорност према нашим прецима који су оставили своје животе за нас, а ми да достојно спомен-обележје оставимо будућим генерацијама“, рекао је Стаматовић, изразивши наду да ће се народ све више враћати селу и природи. Истакао је да породице које поклањају земљу дају позитиван пример и да враћају наду да ће донаторство и задужбинарство поново оживети.

Идеја је да се ревитализован спомен-комплекс, обогаћен новим садржајима, свечано пусти у туристичку функцију 2024. године, на десетогодишњицу подизања споменика на Цигли. А то је уједно и година када се обележава 110 година од почетка Првог светског рата.

Подсећамо да се на узвишењу Цигла, које мештани зову Бијела Глава, у златиборском селу Јабланица одиграла једна од великих битака Првог светског рата у одбрани отаџбине од завојевачке аустроугарске војске, на јужном делу Дринског фронта. Непосредно после битке на овом месту, војници саборци су свом погинулом мајору бајонетима усклесали следећи камени белег: „Мајор Василије Луковић, погинуо 1914. године. Испунио своју дужност према Краљу и Отаџбини. Завидимо ти, и поздрављамо ти породицу…“. Након читавог једног века овај крајпуташ прерастао је у спомен-обележје, изградјено према идејном решењу вајара Владимира Митровића, а осим споменика урађен је и пут од центра села Јабланица према граници са Републиком Српском, као и пут од центра села Штрпци од стране Републике Српске. Општина Чајетина за изградњу овог пута и инфраструктуре определила је 15 милиона динара. Подршку реализацији обележавања овог јубилеја, као и изградњи комплекса дале су и општине Прибој и Рудо чији су преци такође положили жртве на Цигли.

ТО Златибор

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Због кријумчарења наркотика у Пријепољу ухапшен пар из Подгорице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мушкарац теже повређен након пада са мотора у Бродареву

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Браниславом Митровићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

РЕКОРД У УЖИЦУ! 3.200 људи на Слободи, само за 50 људи мање него ли у читавом колу Суперлиге!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Посни ручак за 2 особе: Спремите хрскаве и здраве филете! За цео оброк потребно је само 300 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК „Торник“ на Триглаву

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други круг завршног испита за осмаке 17. 18. и 19. августа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србијо, имаш нову шампионку Европе! Млада Миа се угледа на Новака, кренула је његовим стопама суровом доминацијом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зека лепотан забавио најмлађу публику у Трипкови

ОГЛАСНА ТАБЛА