17.6 C
Uzice
август 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Spomen-ploče ratnicima kod crkve na Murtenici

Dve spomen-ploče sa imenima ukupno 93 ratnika iz Draglice, učesnika dva balkanska i Prvog svetskog rata postavljene su juče na zvonik kraj crkve brvnare koja je prošle godine podignuta na visu Zborište na Murtenici. Otkrili su ih bivši ministar Nikola Selaković i ktitor hrama Strahinja Kutlešić, kojima su koreni ovde a žive i rade daleko od zavičaja.

-Na spomeniku ima imena ratnika koliko Draglica i Seništa danas imaju zajedno stanovnika. Moramo se držati Boga i roda, kao naši preci nekada, dolaziti u zavičaj i dovoditi decu, da se ovde ostaje i rađa- rekao je Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije i bivši ministar pravde.

Liturgiju u dragličkoj crkvi služili su episkop žički Justin i arhimandrit Metodije iz Hilandara, nakon čega je održan i pomen ratnicima iz oslobodilačkih ratova. Prisustvovalo je više stotina vernika, a domaćin slave hrama bio je Predrag Gačić, kamenorezac iz Užica.

Treće Trojice su i seoska zavetina. Izveden je kulturno-umetnički program, dok je u popodnevnim časovima održan narodni sabor koji je obnovljen prošle godine.

Izvor: varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rekonstrukcija zgrade železničke stanice u Užicu

Oglasna Tabla

Danas na Žestivalu Dečija olimpijada i predstava za decu „Zeka lepotan“

Oglasna Tabla

Hit zimnica za prave gurmane: Cepkanu papriku pravićete svake godine

Oglasna Tabla