ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Спомен обележје у знак сећања на професорку Бранку Матић (ВИДЕО)

У парку испред Градског културног центра постављено је спомен обележје у знак сећања на прерано преминулу професорку срспког језика и књижевности Бранку Матић. Идеју генерације ученика којој је Бранка Матић била разредни старешина да спомен обележје поставе у парку поред дрвета, које је засађено пре неколико година на њихову иницијативу, подржао је и Град, са жељом да то буде обележје које ће Ужичане подсећати на све дивне учитеље, наставнике, професоре који су били много више од људи који су преносили знања и оцењивали.

У име Града Ужица присутнима се обратио Ратко Трмчић, члан Градског већа за друштвене делатности, истакавши да су дрво и спомен плоча симбол сећања и великог поштовања за  професорку Бранку Матић, коју генерације ученика памте као некога ко им је био много више од професора, некога ко их је разумео, волео, учио да цене живот  и усадио им вредности које немају алтернативу.

Град Ужице је препознао и подржао искрену жељу њених ученика да живи сећање на Бранку,  уједно и све дивне просветне раднике, често невидљиве за ширу јавност, који живе само у усменим предањима.  Потребни су нам, посебно у овим отуђеним временима,  професори који нису само пуки предавачи, већ људи који проналазе ентузијазам да ученицима приступе са пуно разумевања и уважавања свих различитости, јер само тако се налази пут до срца које у младости  често лута.  Бранка и многобројне њене колеге, сигурни смо, била би срећни да ово буде место које ће све нас подсећати  да је васпитање деце најважнији и најтежи посао за родитеље, просветне раднике и друштво у целини. Васпитањем и љубављу коју младима дајемо утичемо на њихову будућност, на будућност својих и њихових унука. Сетимо се тога на време, да не буде касно да се вратимо, као што нам поручује Бранка Матић”.

О захвалности свих којима је предавала, говорио је Бранкин ученик, иницијатор приче везане за садњу дрвета и постављање спомен обележја Предраг Старчевић. Он је подсетио да је Бранка Матић била мудра жена, своје ученике је учила правим вредностима, другарству, пријатељству, толеранцији, борби за мир.

Према речима Милице Прљвић директорке Економске школе Ужице, Бранку једнако памте и колеге, јер је како је истакла, била водич, менторка и пријатељица, особа која је уложила своју душу у образовање ученика и у њима оставила траг.

“Фонд Бранке Матић” сваке године додељује награду за најбољи матурски рад из српског језика ученику Економске школе у Ужицу. Ове године та награда је припала је ученици Бранки Млађеновић.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА