ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Списак прекршаја због којих ће се одузимати возила

Закон о безбедности саобраћаја на путевима коначно ће претрпети измене јер је урађен Нацрт измена, а судећи по тексту овај документ ће унети многе новине и биће ригорозне за возаче. Оно у чему су стручњаци били најгласнији пре писања Нацрта, се и обистинило, а то је да ће се, ако он буде усвојен, одузимати возила, за сада привремено, а како каже Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја, то би се чинило за више од 18 прекршаја.

Поред ових измена, пружни прелази ће морати да буду обележени светлосном сигнализацијом, уређује се вожња тротинета, регистрација олдајмера…

Нацртом се, наиме, када је реч о одузимању возила, мења члан 295 Закона.

У старом се наводи да „полицијски службеник може у контроли саобраћаја, односно у вршењу надзора, ради документовања и доказивања прекршаја и других деликта, привремено, а најдуже 24 сата, од учиниоца прекршаја, односно другог деликта, одузети исправу подобну за доказивање противправног понашања. Одузету исправу из става 1. овог члана територијално надлежна организациона јединица Министарства унутрашњих послова, након истека рока из става 2. овог члана, без одлагања доставља правном, односно физичком лицу од кога је одузета исправа по прописима који важе за лично достављање.“

Измењени члан 295 уместо исправе, прописује одузимање предмета, односно возила, од возача који је у последње две године осуђиван за теже прекршаје.

– Полицијски службеник ће у контроли саобраћаја, односно у вршењу надзора, од учиниоца тежег прекршаја из области безбедности јавног саобраћаја на путевима, који је у последње две године правноснажно осуђиван за теже прекршаје из ове области, привремено одузети предмет који је био употребљен за извршење тог прекршаја – наводи се у Нацрту а затим додаје:

– Полицијски службеник може у контроли саобраћаја, односно у вршењу надзора, привремено, од учиниоца прекршаја одузети предмет подобан за доказивање противправног понашања. Трошкове настале у вези са чувањем привремено одузетог предмета сноси лице од кога је предмет одузет.

По тексту Нацрта, привремено одузимање предмета може трајати до окончања поступка пред надлежним судом, а одузети предмет из става 2. овог члана територијално надлежна организациона јединица министарства надлежног за унутрашње послове, након истека рока од 24 часа, без одлагања доставља правном, односно физичком лицу од кога је предмет одузет, осим ако законом није другачије одређено.ˮ.

Окановић каже да постоји више од 18 прекршаја због којих би возила могла да се одузимају, а он је ту листу поједноставио возачима на 18.

Ово је списак због којих би возачи могли да остану без четвороточкаша.

1. Вожња под дејством алкохола са више од 1,2 промила
2. Одбијање алкотестирања или дрогатестирања
3. Прекорачење брзине за више од 80 км/ч ван насеља
4. Прекорачење брзине за више од 70 км/ч у насељу
5. Прекорачење брзине за више од 60 км/ч у зони школе или зони „30“
6. Прекорачење брзине за више од 50 км/ч у зони успореног саобраћаја
7. Превоз детета млађег од 12 година на месту возача
8. Превоз детета млађег од 12 година на месту које није предвиђено за седење (пртљажник, инструмент табла, задња полица, спољни делови возила и сл.)
9. Пролазак кроз најмање два црвена светла на семафору у размаку краћем од 10 минута
10. Претицање колоне возила преко неиспрекидане (пуне) линије
11. Вожња без положене иједне возачке категорије
12. Вожња током мере забране управљања возилом
13. Вожња након одузимања возачке дозволе због накупљених казнених поена
14. Вожња за време привременог искључења из саобраћаја
15. Вожња ноћу на неосветљеном путу без иједног укљученог светла на возилу
16. Претицање или обилажење возила које се зауставља или се зауставило ради пропуштања пешака на пешачком прелазу
17. Претицање колоне под пратњом
18. Непропуштање возила под пратњом

Светлосна сигнализација на пругама
Зарад безбедности на пругама мења се и члан 149. Он сада прописује да светлосни саобраћајни знакови којима се најављује приближавање воза прелазу пута преко железничке пруге у истом нивоу дају се наизменичним паљењем два црвена трепћућа светла у облику круга.

Измењени члан 149, прописује уместо два црвена, црвено и жуто светло.

– За регулисање саобраћаја на прелазу пута преко железничке пруге у истом нивоу употребљавају се семафори са светлима црвене и жуте боје. Светла морају бити постављена по вертикалној оси, једно испод другог, и то: црвено светло горе, а жуто светло доле, односно по хоризонталној оси, једно поред другог: црвено светло лево, а жуто светло десно – наводи се у тексту Нацрта.

Објашњава се да црвено светло значи забрањен пролаз а жуто светло – забрањен пролаз, осим у случају када се возило не може безбедно зауставити испред наведеног знака, а трепћуће жуто светло – обавеза за све учеснике у саобраћају да се крећу уз повећану опрезност због евентуалног наиласка воза јер семафор којим се најављује приближавање воза није исправан или се не користи.

На семафор се може додати уређај за давање звучних знакова којим се учесници у саобраћају обавештавају о томе да је дат светлосни саобраћајни знак којим се најављује приближавање воза, односно спуштање уређаја за затварање саобраћаја на прелазу пута преко железничке пруге.ˮ

Регистрација олдајмера
Нови документ, коначно ће љубитељима олдајмера омогућити да и њих региструју.

Члану 275, који се бави регистарским таблицама, додаје се тачка 15, која гласи:

– Регистарске таблице за возила од историјског значаја (олдтајмере).

Предвиђено је да Агенција за безбедност саобраћаја обавља послове у вези са утврђивањем статуса, одузимањем статуса и разврставањем возила од историјског значаја, издавањем идентификационе потврде и вођењем евиденције за возила од историјског значаја.

Извор:Telegraf
Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Лето са Стојаном Стивом Тешићем на платоу хидроцентрале “Под градом” (ВИДЕО)

Време за куповину некретнине на мору?

Ускоро почиње исплата пензија за јул

Ево када наступају наши представници на Олимпијским играма

На спортским теренима у Турици припреме картинг репрезентације Србије у наредна три месеца

Летњи улични ерски кабаре од 26. до 28. јула

Летњи биоскоп на отвореном одушевио посетиоце на међустаници Голд гондоле

Облачно и свежије – локално могуће непогоде

Борцима са подручја града Ужица додељене борачке легитимације