14.8 C
Uzice
новембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

SPINER: VRTULJAK KOJI JE KLINCIMA ZAVRTEO MOZAK

forma

Spiner je igračka bez koje danas gotovo nijedno dete ne odlazi u školu. Za kratko vreme privukla je pažnju i odraslih, masovno se prodaje, iako mnogi ne znaju ni čemu ona zapravo služi.

Kao epidemija, pomama za novom igračkom raširila se po svim školama, gde se đaci takmiče ko će duže i zanimljivije da ga vrti.

– Ja mislim da u odeljenju mog sina ne postoji dete koje nema spiner. Vrte ga na odmorima, časovima. Redovno im ga nastavnici oduzimaju tokom nastave. Neverovatno koliko je brzo postao igračka koja mora da se ima – rekao je roditelj čije dete pohađa osnovnu školu na Banovom brdu dodajući da do ove igračke može da se dođe i na tezgama oko škole, ali i u prodavnicama školske opreme.

Pune su radnje i u novobeogradskom Bloku 70 u Kineskom tržnom centru, upravo kako je naišao talas velike potražnje, malo pošto je odjeknuo kao hit u svetu.

– Spiner je kod nas došao pre nekih dvadesetak dana i ubrzo je postao veoma popularan među mladima pre svega, ali trend nije zaobišao ni odrasle. To je pre svega antistres sprava – ljudi se relaksiraju dok ga vrte i oslobađaju negativnu energiju. Kupuju ga svi. Mnogi i ne znaju čemu on služi, ali ne žele da odskaču od okoline – rekao je Miki, jedan od prodavaca popularne igračke, vrteći i sam ovu napravu na prstima, a preporučuje ga i onima koji se odvikavaju od pušenja.

hils

Ipak, roditelji nisu baš oduševljeni ovom pojavom.

– Spiner je najveća glupost koja je nametnuta kao trend. Kako ja da ne uzmem detetu kada svi u njenom razredu imaju? Funkcija ove igračke je da roditeljima izvuče novac iz novčanika, međutim ukoliko pitate Kineze, oni će vam reći da đaci ovo moraju da imaju. Vidite da je na svim štandovima upravo ova igračka prva od robe koja se primećuje – priča jedan roditelj, dok njegova ćerka bira koji spiner će da pridruži svojoj kolekciji.

I slučajni prolaznici se zaustavljaju kod štandova pitajući se o čemu je ovde reč.

– Prvo sam viđala decu da vrte to, a onda sam počela da primećujem i starije ljude kako ovom napravom ubijaju vreme na autobuskim stanicama. Nije mi jasno šta je to – rekla je jedna starija gospođa, znatiželjno se raspitujući kod prodavaca o spineru.

Ipak, ovo nije prvi put da se neka besmislena igračka nameće kao modni trend, pa je tako svaka generacija dece imala neku svoju zanimaciju. Deca devedesetih su imali “ljubimce”, početkom dvehiljaditih na školskim odmorima se vrteo “bejblejd”, dok je sada na scenu stupio spiner.

Plastični, metalni, sa lagerima..

Podsećajući na propelere aviona, spineri mogu da budu metalni, plastični, ispunjeni metalom iznutra ili pak lagerima na vrhovima. Mogu da svetle noću, da imaju dva, tri kraka ili čak pet, a i sami kraci mogu da budu različitih oblika, od pravilnih do nazupčenih.

Cena od 300 do 5.000 dinara

U zavisnosti od radnje i dizajna, spineri mogu da se kupe po ceni od 300 do 500 dinara, dok kineski trgovci ovu igračku na veliko prodaju za 200 dinara. Ipak, postoje i skuplje varijante, pa po određenim sajtovima za jedan spiner treba izdvojiti i do 5.000 dinara.

Izvor: Blic

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe u četvrtak

Oglasna Tabla

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Oglasna Tabla

MR Zorica Milosavljević zastupljena u „Leksikonu stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju“

Oglasna Tabla

Izgradnja i popravka seoskih puteva u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Poznat spisak polovnih automobila koje nećemo moći više da uvozimo: Srbi ostaju bez omiljenih vozila

Oglasna Tabla

Šansa za đake da se prijave do kraja novembra petnica otvara vrata za 2.000 najdarovitijih srednjoškolaca

Oglasna Tabla

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla