8.1 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

SPAVATE 8 SATI DNEVNO A BUDITE SE UMORNI

Spavate sasvim dovoljno, i čak preporučenih idealnih osam sati, ali i dalje se pri buđenju osećate umorno i isrpljeno. U prvi mah smatrate da je to malo sati sna, ali situacija može biti posve drugačija.

Tačnije, uzrok može biti raznovrstan i mnogi aspekti mogu biti uključeni baš u ovu vašu tegobu. Navešćemo one najčešće povode zašto dolazi do ovakve vrste umora. i videćete, naizgled ove banalne stvari i životni potezi, zapravo, igraju veoma važnu ulogu u funkcionisanju našeg organizma (tačnije, u pravilnom funkcionisanju sna i spavanja). Tako na primer:

Ne jedete (dovoljno) povrća i voća

Antioksidansi su ključni za funkcionisanje našeg organizma, što podrazumeva redovno i dovoljno konzumiranje voća i povrća. To će vam podariti dobru energiju, bićete puni elana, a i štitiće vam imunitet.

Doručkujete bez ugljenih hidrata

Smatra se da sun am bas oni potrebni da dobijemo i imamo jaču energiju u telu, što je upravo suprotno od najčešćih tvrdnji koje govore upravo suprotno. Ne treba zaboraviti da se akcenat stavlja i da se prvenstveno misli na konzumaciju žitarica i inagralno pecivo i hleb.

Nedostatak masti u ishrani

Zdrave masti su vam neophodne za dobro funkcionisanje organizma. Takve maste se upravo nalaze u avokadu, orasima, semenkama, kokosovom ulju, itd. Ove nezasićene masti su upravo te koje vam daju odmornost tj. energiju. Međutim, zasićene masti su upravo sve ono suprotno i naravno trebate ih maksimalno izbegavati. Dakle, izbegavajte melečne proivode, premasna pržena jela, i slatkiše.

Konzumacija previše kofeina

Ako previše pijemo kafe to nam može skroz podstaći organizam na suprotno željenu stranu tj. preteranu želju za snom i osećaj hroničnog umora. Ako već imate naviku da često pijete kafu onda pokušajte da je smanjite tako što ćete češće piti čaj umesto nju. Takođe, je poznat detoksikator što dovodi do povećanog izbacivanja vode iz organizma.

Dehidracija (premalo) vode

Prethodno već pomenuta kafa, ali i naša česta zaboravnost da unosimo dovoljno tečnosti u organizam nas može dovesti do dehidracije organizma što nas direktno vodi u problem osećaja umora. Ovaj uzrok jer među vodećim u nastanku simptoma hroničnog umora.

Netolerancija na gluten

Gluten unosimo svakodnevno kroz mnogobrojne namirnice a upravo on može prouzrokovati osećaj iscrpljenosti i neispavanosti. Glutena ima u žitaricama, pecivima, slatkišima, testeninama, i brzoj hrani. Dakle, naviše se klonite nerafiniranog brašna ako primetite i najmanju netolerciju na gluten. Umor izazvan ovim uzrokom može vam biti prisutan najmanje konstantnih nedelju dana

Manjak gvožđa u organizmu

Deficit gvožđa najčešći je uzrok umora kod vegana, vegetarijanaca i češće kod žena nego kod muškaraca. Stoga jedite ono voće i povrće koje će vam potencirati stvaranje gvožđa u organizmu.

Previše vežbanja ili loša kondicija

Preterano isrcljivanje organizma vežbama u želji da postignete što pre rezultate ili je nešto drugo vaša namera. Upravo takvo forsiranje vam se može obiti o glavu i pokrenu proces isrpljenosti i umora. Dok sa druge strane, pak, loša kondicija upravo može praviti problem, tako da obratite pažnju i na taj segment. Bolje je da postepeno radite i budete fizički aktivni na pametan način, postuno povećavajte opterećene kojem izlažete organizam.

Disbalans hormona            

Stres koji utiče mnogo na nadbubrežnu žlezdu dovodi do disbalansa hormona u našem organizmu. Najčešće i nesvesni cele situacije mi podležemo njemu (stresu) tako što nam dovoljno sna, zapravo, nije dovoljno i sve više i više imamo potrebu da spavamo.

Izvor:kodren.com

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas sunčano i natprosečno toplo: Temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla