13.3 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

SOVE, TE FASCINANTNE PTICE

Sove su sigurno najfascinantnije i namisterioznije ptice na svetu. Dok neki ljudi možda znaju malo o njima, neke činjenice o ovim grabljivcama mogu da iznenade i najbolje poznavaoce ptica.

sova1

1. U svetu postoji više od 150 vrsta sova, a neki čak smatraju da ih je više od 220, u zavisnosti od toga kako su sove klasifikovane.

2. Mnoge vrste sova imaju asimetrične uši koje im daju vrhunski sluh i mogućnost da tačno odrede gde se plen nalazi, iako ga ne vide.

3. Neke vrste na glavi imaju pernate izrasline koje podsećaju na uši ali nemaju ništa sa čulom sluha. Ovi snopovi perja ukazuju na raspoloženje ptice, pomažu joj da se kamuflira ili joj koriste kako bi pokazala agresiju.

4. Sove imaju mogućnost da rotiraju glavu čak za 270 stepeni!

5. Ove neobične grabljivice imaju tri para kapaka. Jedan im služi za spavanje, jedan za treptanje, a jedan ima ulogu da čisti oči i sprečava infekcije.

6. Sova kukuvija može da pojede do 1000 miševa godišnje i mnogi poljoprivrednici pokušavaju da ih privuku kako bi vršile deratizaciju poljoprivrednih površina. Ova vrsta je najpoznatija po srcastom obliku lica.

sova-kukuvija

7. Sove su mesožderke i hrane se glodarima, malim ili srednjim sisarima, noćnim insektima, ribama i drugim pticama. Nakon što svare hranu, one ispljunu čvrste ostatke kao što su zubi, kosti, krzno, perje i ostalo što nisu mogle da svare.

8. Perje ovih ptica ima krajeve različite mekoće što im pomaže da priguše zvuk dok lete. Njihova široka krila i lagana tela takođe ih čine tihim letačima što hvatanje plena čini još lakšim.

9. Kod većine vrsta sova ženke su veće, teže i agresivnije od mužjaka. Ako su ptice dimorfne, perje ženke je šarenije.

10. Nisu sve vrste sova noćne ptice. Njihova dnevna aktivnost zavisi od sezonske količine dnevne svetlosti i tame, zalihe hrane i staništa.

11. Grupa sova ne zove se jato, već parlament.

12. Arheolozi su pronašli fosile sova stare čak oko 58 miliona godina. Najveći fosil sove koji je pronađen bio je visok skoro jedan metar.

13. Sove su dugo bile kulturni simboli koje su stare civilizacije koristile u razne svrhe. Pronađene su slike sova na zidovima pećina u Francuskoj, među egipatskim hijeroglifima, a nalaze se i u umetničkim prikazima majanskog naroda. U nekim kulturama ove ptice simbolišu nesreću kao i smrt.

sova-hijeroglifi

Izvor: http://kafenisanje.rs

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla