23.3 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

SOS telefon za žrtve nasilja – 0800 333 445

Tribina pod nazivom “Ka boljoj zaštiti žena sa iskustvom nasilja u porodici i partnerskim odnosima u Zlatiborskom okrugu” održana je juče u čajetinskoj Biblioteci. Tribina je bila posvećena primeni Instambulske konvencije, kao i unapređenju i boljoj zaštiti osoba sa iskustvom nasilja u Zlatiborskom okrugu. Na tribini je zaključeno da je nepohodno uspostaviti Regionalni SOS telefon sa dežurstvom od 24 sata tokom cele godine, pokrenuti procese za izgradnju Sigurne kuće i formirati fond za finansijsku podršku ženama koje su doživele porodično nasilje.

Usluga SOS telefona za pružanje pravne i psihološke podrške osobama sa iskustvom nasilja u porodici za sada je dostupna građanima i građankama grada Užica, stanovnicima opština Bajina Bašta, Požega, Čajetina i Arilje. Ova usluga zaživela je zahvaljujući inicijativi velikog broja žena koja funkcioniše pod sloganom „Ujedinjene žene Zlatiborskog okruga za bolju podršku žrtvama nasilja“.

„Pokušavamo da nizom sastanaka sa narodnim poslanicima, sa predsednicima lokalnih samouprava, preko Upravnog Zlatiborskog okruga, tu temu aktuelizujemo i da damo dovoljno argumenata zašto je važno da taj telefon bude regionalnog karaktera. Sa jedne strane da bi lokalnim samoupravama bio jeftiniji, a sa druge strane da bi svim građanima na Zlatiborskom okrugu bio dostupan“, rekla je Radmila Gujaničić, koordinatorka SOS telefona.

SOS telefon Užice po broju poziva je drugi u Srbiji, odmah iza Beograda. U prošloj godini primljeno je čak 728 poziva, što je po rečima Vesne Bogdanović, konsultantkinje na SOS telefonu dokaz da je uspostavljanje ove usluge bilo neophodno.

„Svaka korisnica koja se nama obrati, prva povratna informacija za nas, kada je ona dovoljno ohrabrena, dovoljno osnažena, dobila je adekvatnu podršku, da samostalno donosi odluke. Prvenstveno da izađe iz nasilja, da napusti nasilnika i da uradi sve, naravno uz našu pomoć i podršku, da se zaštiti od eventualnog nasilja opet“, dodaje konsultantkinje na SOS telefonu.

Za ostvarivanje svojih ciljeva Ženski centar Užice organizuje, samostalno ili u saradnji sa drugim organizacijama, stručne skupove, tribine, seminare i druge oblike edukacije žena u cilju ostvarenja njihovih ljudskih prava, uz svesrdnu podršku Ujedinjenih nacija programa za razvoj (UNDP) ali i pojedinih lokalnih samouprava, među kojima je i opština Čajetina.

„Savet za rodnu ravnopravnost opštine Čajetina je i do sada pomagao održavanje tribina i tako ćemo raditi i u narednom periodu. Istakla bi da na teritoriji opštine Čajetina radi Udruženje građana „Sigurnost“, koje je osnovano u cilju pružanja besplatne pravne pomoći za sve žrtve porodičnog nasilja. Naši sugrađani, ukoliko imaju ovakve probleme mogu njima da se obrate i imaće svu moguću besplatnu pravnu pomoć“, istakla je Bojana Božanić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Čajetina.

Pored tribina koje su do sada organizovane u Sjenici, Bajinoj Bašti, Požegi i Čajetini, aktivistkinje Ženskog centra užice organizovale su i akcije sa ciljem da podsete javnost na ubistva žena koja su, u poslednje vreme, postala učestala. Prema zvaničnim podacima na teritoriji 6 opština koje pokriva PU Užice, u prethodnom periodu 78% prijavljenih i procesuiranih slučajeva porodičnog nasilja počinili su muškarci prema ženama, dok je 22% slučajeva prijavljeno od strane muškaraca, ali počinioci te vrste nasilja su u većini deca ili roditelji.

Dragana Rosić, www. zlatiborpress.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tehnološki požar u fabrici u Lučanima, povređena dva radnika

Oglasna Tabla

Berba završena, a rod maline još uvek neisplaćen

Oglasna Tabla

Užas u osnovnoj školi! Đak tukao direktora sedištem od bicikla: Prvo ga je udario u glavu, a zatim mu zadao više udaraca pesnicama!

Oglasna Tabla

Od 1. januara u prodavnicu s cegerom: Evo koliko koštaju papirne, biorazgradive i pamučne kese

Oglasna Tabla

Porodica Seladin sa suzama gledala kako im je dom sravnjen do temelja, bolesnu Suzanu na nosilima izneli pre rušenja

Oglasna Tabla

Samo Zlatiborcu odobren izvoz u Rusiju, ostali još pod zabranom

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – “Dugonja,Trbonja i Vidonja“

Oglasna Tabla

„Olimpijski trening sa Vojvođanskom bankom“ na Gradskom trgu

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 17. oktobar (četvrtak)

Oglasna Tabla