1.8 C
Uzice
децембар 10, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Solotnik, zaboravljen srpski grad: Mesto koje odiše istorijom, vraća nas u vreme vitezova i ostavlja vas bez daha

Solotnik, u narodu poznat kao Kula Proklete Jerine, je utvrđenje koje se nalazi na strmim i nepristupačnim liticama iznad izvora reke Solotuše. Pretpostavlja se da ga je sagradila Jerina, žena Đurda Brankovića, na ostacima Keltskog utvrđenja. Mesto koje odiše istorijom, vraća vas vekovima u nazad, u vreme vitezova i ostavlja vas bez daha. Veoma mali broj ljudi je čuo za Solotnik, još manje ga je videlo. Solotnik je na visini do 900 metara, nalazi se između Tare i Ponikava, na Šaniku koji je geografski deo Ponikava.

Ovde nema kustosa koji objašnjava nešto turistima u šarenim bermudama.
Nema posetilaca, nema nikoga..!
Kada uđete u Solotnik dočeka vas samoća zaboravljenog grada.

Od izvora reke Solotuše kad pogledate strmoglavu liticu na vrhu koje se vide zidine grada, skoro da se uplašite… Treba biti iskusan planinar da se dođe do Solotnika… Ipak, do Solotnika se dolazi sve putem, gotovo da udarite u zidine grada!

Ostaci Solotnika još se drže, zahvaljujući čvrstom kamenu. Ovaj grad nikada nije obnavljan… Niti je restauracija u planu… Niti mu ko obraća pažnju. Daleko od puteva na zastrašujućoj litici Solotnik je nedostupan za radoznalce i turiste.

solotnik-2

Ne možete da se otmete pitanju ko je ovde živeo i kako je živeo. Kakav je to život na litici. Da li su deca trčkarala po dvorištu, iza zidova je provalija, ambis… Ovo je tako strašna litica da ne smete da pogledate preko zida! Drugo pitanje je da li je grad ikada osvojen ili je jednostavno napušten? Kada pogledate kako je Solotnik postavljen i sazidan, shvatićete da je grad mogao da brani samo jedan čovek!

Oko Solotnika je bezbedan samo prilaz. Sa leve strane je kanjon reke Solotuše moguće je kretanje kroz šumski čestar donekle. Dole je provalija, ne vidi se dno.
Sa desne strane bukova šuma, strmoglav teren koji prelazi u okomitu provaliju.

Kako do Solitnika?

solotnik-1

Do utvrđenja se može doći iz dva pravca, zavisno od toga da li želite da što više priđete autom ili da pešačite. U prvom slučaju put je makadamski i vodi od crkve u Solotuši do zaseoka Šanik gde se spaja sa putem Ponikve-Kaluđerske bare. Put do Solotuše sa Tare vodi preko obronaka Tare, asfaltni je celom dužinom, relativno uzak, ali veoma živopisan, U jednom trenutku se nalazite naspram samog Solotnika, i možete videti na kakvom nepristupačnom mestu je zamak smešten.

Kod crkve je i vodenica od koje kreće pešačka staza, imaju i markacije, ali su stare, tako da bez pomoći lokalnog stanovništva ili dobre intuicije teško možete naći Solotnik. Staza je prilično strma i naporna. Ali zato, je nagrada vrhunska, pogled ka obroncima Tare, Sokolskim stenama, Povlenu i Debelom brdu prosto je fantastičan…. Utvrđenje nije uopšte veliko, to nije neki utvrđeni grad već pravi srednjevekovni zamak, dom ko zna koga. Smešten na steni, a mi možemo samo zamisliti kako je nekada napravljen i kako je izgledao.

Izvor: srbijadanas.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od prvog januara, plastične kese biće skoro potpuno ukinute

Oglasna Tabla

Zbog radova na vodovodnoj mreži u četvrtak 11. decembra bez vode potrošači u Dositejevoj ulici i delu Ulice Kralja Petra

Oglasna Tabla

Za rekonstrukciju Zdravstvenog centra 20 miliona evra (VIDEO)

Oglasna Tabla

Požrtvovana vaspitačica iz Ivanjice: „Za njihov osmeh išla bih peške i do Beograda“

Oglasna Tabla

„Zlatibor bez barijera“ – spušteno još 27 ivičnjaka (VIDEO)

Oglasna Tabla

Ima 37 i samohrana je majka, brine o čak 11 dece: „Kad se sprema ručak onda mora u veliku šerpu“

Oglasna Tabla

Utvrđen budžet grada za narednu godinu od 3,22 milijarde dinara

Oglasna Tabla

Supa od pečuraka gotova za tren: Fantastična ideja za ručak u posnoj i mrsnoj varijanti (VIDEO)

Oglasna Tabla

Tribina o nasilju prema ženama

Oglasna Tabla