OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Соларни панели, од идеје до уградње и субвенција

У тренутку када су цене електричних енергената у константном порасту и када загађење премашује границе толеранције, већина људи тежи преласку на коришћење обновљивих извора енергије. Осим што су финансијски исплативији, соларни системи гарантују чистије окружење а самим тим и здравију животну средину.

Одлука једног домаћинства да пређе на обновљиве изворе енергије зависи од више фактора, а у Србији неки од водећих јесу цена уградње, нејасноћа око тога како соларни панели функционишу, али и бојазан да они неће обезбедити довољну количину енергије преко зиме.

Из тих разлога, на овом месту биће реч о субвенцијама за уградњу соларног система, ценама панела, начину њиховог пуњења али и о томе на који начин плоче прикупљају енергију.

Колико соларних панела је потребно једном домаћинству
За људе који желе да пређу на систем соларне производње енергије незаобилазно питање представља колико соларних панела је потребно за њихово домаћинство.

Оно што је потребно да учините како бисте сазнали колико соларне енергије је потребно вашем дому, јесте да израчунате укупну количину енергије коју ваше домаћинство троши, изражену у киловат-сатима. Ваша потрошња енергије у киловат-сатима (кWх) одредиће и величину соларног система која вам је потребна.

Ако нисте сигурни колико тачно троши сваки од уређаја које поседујете, то једноставно можете пронаћи на налепници са спецификацијом која се налази на уређаја, на којој је снага изражена у W.

Важно је подсетити да не троши свака врста уређаја исту количину енергије. На пример, један бојлер одређене запремине може трошити више енергије него други једнаке запремине. То може бити условљено такозваном енергетском класом или енергетским разредом производа. На спецификацији уређаја можете видети назначену енергетску класу на пример А или Б или А+.

Уређаји са енергетском ознаком А+++ су енергетски најефикаснији уређаји и троше најмање електричне енергије, а за њима следе А++ и А+, па А, затим Б, па Ц и тако даље.

Ако узмемо у обзир да један соларни панел на дан ефективно ради између четири и пет сати, а његова снага износи око 250W, мнозењем са четири и по сата добијамо резултат да један соларни панел на дан производи 1,125кWх.

Да бисте израчунали колико панела је потребно вашем домаћинству, потребно је да количину укупне дневне потрошње поделите са количином добијене енергије од једног панела за један дан. Резултат ће вам указати колико панела је потребно да набавите.

На један соларни панел од 250W обично иду 2 соларне батерије од по 100Ах, и потребан је још и инвертор од око 5кW, који омогућава простор за надоградњу соларног система ако се за ту опцију одлучите.

Сунчани сати играју важну улогу
„Сунчани сати“ се односе на то колико сунчеве енергије погађа одређено подручје током одређеног времена, а локална клима одређује колико ових сати ћете имати сваки дан.

Стога, логичан је след да ће топлији предели одашиљати више енергије у ваше панеле. Неопходно је скренути пажњу на чињеницу да се појам „сунчани сати“ не односи искључиво на сате дневне светлости, већ да најефикаснији сати долазе док је сунце највише на небу. То зависи од сезоне, али и од близине еквадору – у току зиме, просечни сунчани сати могу се смањити за 25 до 50 одсто.

Из тог разлога, уколико живите у подручју с мање сунчаних сати, требаће вам више панела да абсорбовали потпуну количину енергије која је вашем домаћинству потребна.

Уградња соларних панела
Процес уградње соларних панела сам по себи не траје дуго – од једног до пет радних дана. Конкретно, трајање уградње зависи од избора врсте соларних панела, од броја плоча, али и од услова под којима се спроводи процес уградње.

Када се соларни панели уграде, неопходно је извршити замену постојећег бројила, односно мерног места и ставити га на терет домаћинства. Новоуспостављено мерно место има функцију преузимања и предаје електричне енергије.

Занимљиво је да путем двосмерног бројила на крају месеца можете уочити разлику у потрошеној и произведеној електричној енергији.

Наредни корак представља склапање уговора са Електродистрибуцијом Србије, којим домаћинство постаје купац-произвођач електричне енергије. Тиме се ваше домаћинство обавезује да ће преузимати електричну енергију из дистрибутивног система, а вишкове струје произведене соларним панелима предавати у мрежу. Ако ваши панели произведу више енергије него што вам је потребно, тај вишак ће се пребацити у наредни обрачунски период.

Када је реч о цени уградње соларног система, тај процес није баш јефтин. Наиме, уградња једног система панела кошта око 4.000 хиљада евра, с тим што држава даје субвенције за половину износа трошкова уградње.

Наравно, цена уградње може варирати у зависности од броја соларних панела које је потребно уградити, али и од услова у оквиру којих је потребно спровести њихову уградњу – приступачности кровне конструкције или удаљености локације на којој се налази објекат на који је потребно уградити соларне панеле.

Цена соларних панела
Иако уградња соларног система није толико јефтина, битно је напоменути да цена по којој се на тржишту могу пронаћи и купити соларни панели из године у годину пада, па је тако ова врста снабдевања енергијом доступнија све већем броју људи.

Претходних деценија набавка и уградња соларних панела била је доступна само одређеном броју потрошача, који су имали надпросечна примања. То више није случај, те се за куповину и уградњу соларних панела може определити мање – више сви који имају просечна примања.

Конкретно, цена соларних панела креће се у распону од око 65 евра до око 400 евра, што је наравно условљено брендом, димензијама, снагом, јачином као и другим спецификацијама, али треба узети у обзир да у цену панела нису укључени трошкови њихове уградње.

Колико струје могу произвести соларни панели
На колићину електричне енергије коју ће соларни панели произвести највећи утицај имају временски услови. Као што је већ било речи, топлије климе су погодније за соларне панеле што ће узроковати да они произведу више електричне енергије. Што су више изложени директном сунчевом зрачењу више електричне енергије ће произвести.

Оно што такође игра важну улогу у количини произведене електричне енергије јесте дужина дана. Лети, када су дани дужи, панели ће упијати више светлости и самим тим производити више енергије, док ће зими количина добијене енергије опадати. Наиме, то је главни разлог зашто се зими добија мање енергије из панела, насупрот уврженом мишљењу да је разлог за то мање топлоте.

Постављање панела могуће без посебне папирологије
Наступањем новог Закона о коришћењу обновљивих извора енергије из 2021. године, одлучено је да ће грађани моћи без плаћања административних такси и израде техничке документације да постављају соларне панеле и производе енергију за сопствене потребе до 50 киловата.

То у пракси значи да сваки грађанин као купац-произвођач може да постави соларни систем и прикупља сунчеву енергију за своје домаћинство, без иједног папира који се тиче Закона о планирању и изградњи.

За системе чији капацитет прелази 50 киловата, Правилником се налаже да се убрзају и појефтине сви процеси везани за уградњу.

Соларни панели за викендице
С обзиром да су викендице места где се проводи мање времена него у породичном дому, али и место за одмор и удаљавање од свакодневног живота, постоје посебни пакети који производе оптималну количину енергије довољне да упали сијалице, телевизор и пуњач за телефон.

У зависности од тога које уређаје желите да користите у викендици, најбоље је да у складу са тим и изаберете пакет соларних панела.

Цена соларних система за викендице оквирно се креће од 800 до 1500 евра, и она се, као и у случају домаћинства, одређује у односу на ваше потребе за енергијом те бројем соларних панела и капацитета батерије.

Важно је напоменути да постоји корисна опција – систем даљинског надзора соларног система која представља савршено решење да контролишете удаљену викендицу.

Уколико у викендици имате интернет, уградња опреме даљинског надзора је једноставна и јефтина, а потребан је само рутер који троши неколико вати што ће вам обезбедит комуникацију са соларним системом путем интернета.

Субвенције за прелазак на обновљиве изворе енергије
Путем конкурса објављених у Републици Србији, локалним самоуправама до сада додељено 100 милиона динара субвенција за соларне панеле.

Просечно домаћинство за куповину панела од 5 кW, који кошта 4.000 евра, добија од државе половину износа односно 2.000 евра. Прогнозира се да се та инвестиција исплати за четири године, после чега се месечно плаћа само фиксна надокнада.

„Да би једно просечно домаћинство могло да производи струју из соларних панела потребно је да угради систем чија је цена коштања 4.000 евра. С обзиром да држава одобрава субвенцију за те сврхе у износу од 2.000 евра домаћинство мора да обезбеди остатак суме“, објашњава Гојко Влаовић, новинар економске рубрике Данаса.

Он сугерише да то и не представља превелику олакшицу домаћинствима, јер остатак новца морају да „искеширају“ из свога џепа, што би значило да око пет просечних плата треба да издвоје за уградњу соларног система.

„Ако се зна да су примања у Србији веома ниска и да највећи број грађана не добија плате веће од 400 евра, сума коју домаћинство само мора да обезбеди је прилично велика за просечан кућни буџет у Србији. Из тога се изводи логичан закључак да су субвенције за уградњу соланих панела као и столарије за повећање енергетске ефикасности добра и корисна ствар али да су на жалост недовољне за велики број грађана са нижим примањима“, указује Влаовић.

Као једно од решења, новинар економске рубрике види веће учешће државе у подршци за прелазак за овај вид снабдевања енергијом, али акценат ипак ставља на питање побојшања животног стандарда.

„Стога је потребно да субвенције које одобрава држава за те сврхе буду веће. Такође треба радити и на подизању животног стандарда и примања запослених а то се једино може обезбедити кроз процес реиндустријализације земље. Тај процес би наиме повећао како запосленост тако и личне доходке те би се већи број грађанма одлучивао на уградњу соларних панела и замену столарије“, закључио је Влаовић.

Извор: данас.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Као да је пола Србије сада кренуло на летовање: Возачи и путници рано јутрос сатима били „заробљени” на граници са Црном Гором

Oglasna Tabla

Почео двонедељни Великогоспојински пост

Oglasna Tabla

Уочи преговора о минималцу – колико траже синдикати, а шта нуде послодавци

Oglasna Tabla

На Тари врло лако можете срести усамљено лане, ево како да поступите кад их угледате

Oglasna Tabla

Временска прогноза за 15. август (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Временска прогноза 14. август

Oglasna Tabla

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Oglasna Tabla

Ускоро нови круг програма “Моја прва плата”

Oglasna Tabla

Инфлација у јулу 12,8 одсто, храна скупља за 20,3 одсто

Oglasna Tabla