ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„Соларни панели на мрежи за 20 дана уместо годину“Београд — „Изменама прописа створени су услови да и грађани и комерцијални купци могу да производе зелену енергију постављањем соларних панела.“

То је данас изјавила државна секретарка Министарства рударства и енергетике Јованка Атанацковић.

Како је навела, уместо некадашњих више од 20 корака, за које је било потребно више од годину дана, данас је за стављање соларних панела на мрежу, уз исправну документацију и претходно правилно повезивање, потребно око 20 дана.

Она је рекла да је купац-произвођач нова категорија учесника на тржишту електричне енергије, која је у нашој земљи први пут уведена Законом о коришћењу обновљивих извора енергије (ОИЕ).

Појаснила је да то крајњи купац који има право да прикључи постројење које користи за потребе сопствене потрошње, а да вишак производње преда у дистрибутивну мрежу.

„Законом о коришћењу ОИЕ и изменама подзаконских аката, процедура стицања статуса купца произвођача битно је поједностављена. Уместо некадашњих више од 20 корака, за које је било потребно више од годину дана, данас је за стављање соларних панела на мрежу, уз исправну документацију и претходно правилно повезивање, потребно око 20 дана“, рекла је Атанацковић, наводи се у саопштењу.

Поручила је да ће Министарство заједно са енергетским субјектима наставити да ради на томе да се тај рок додатно скрати до краја године, са циљем да се читава процедура заврши електронски у року од пет дана.

Она је појаснила да након постављања соларних панела, лиценцирани инжењер прегледа инсталације и даје изјаву да су уређаји, инсталације и мерно место исправни и изведени у складу са прописима и стандардима.

Затим се, каже Атанацковић, грађанин обраћа снабдевачу ради закључења уговора о потпуном снабдевању са ЕПС снабдевањем.

„По закључењу уговора, снабдевач без одлагања обавештава Електодистрибуцију д.о.о. о закљученом уговору. У року од пет дана оператор система је дужан да приступи повезивању соларних панела на систем“, рекла је Атанацковић и додала да је резултат поједностављене процедуре 64 физичких и осморо правних лица уписаних у регистар купаца-произвођача до 4. јула, а укупна инсталисана снага којом располажу сви купци-произвођачи износи 2,15 МW.

Министарство рударства и енергетике наставља да ради на изналажењу могућности како би рачун за купца произвођача био још мањи, па је ангажована Светска банка која припрема анализу националног регулаторног оквира за систем наплате рачуна за купца-произвођача, стоји у саопштењу.

Б92

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији пре подне киша, после подне разведравање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА