ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Соларна олуја над Балканом! Феномен видљив на небу изнад Србије

Јака геомагнетна соларна олуја која је погодила Земљу довела је до појаве поларне светлости на Земљи. Током протекле ноћи аурора бореалис је у Европи примећена и на јужним деловима континета, на Балкану, где то није уобичајено.

Иако је поларна светлост феномен који се повезује са севером Европе, синоћ је обасјала небо и изнад Босне и Херцеговине, као и Хрватске, преносе регионални медији, а могла се видети и у северним деловима Србије.

Олуја ће трајати до понедељка
Ова олуја је од 2005. године прва геомагнетна олуја јачине Г4, а трајаће до 13. маја, а осим што би могла да поремети рад сателита и летелица у орбити и система за навигацију и комуникацију на Земљи, геотермална олуја представља опасност и за високонапонске далеководе и електране.

Геомагнетна олуја екстремне јачине Г5 последњи пут је забележена у октобру 2003. године и изазвала је нестанке струје у Шведској и оштећења на трансформаторима струје у Јужној Африци.

Поларна светлост је уочена на подручју Ирске и Велике Британије, као и Чешке и Немачке, а могла се видети и на подручју Балкана. Примећена и у северним деловима Србије, изнад Босне и Херцеговине, као и у деловима Хрватске.

Последице током викенда, можда и следеће недеље
Поларна светлост је у петак била видљива дуж Источне обале, као и на југу Сједињених Америчких Држава, јавио је CNN, а упозорење на јаку геомагнетну олују издато је у петак поподне.

Америчка Национална управа за океане и атмосферу (НОАА) је саопштила да ће ефекти олује моћи да се осете током викенда, а можда и током следеће недеље. Појава олуја могла би да поремети рад сателита у орбити и система за навигацију и комуникације на Земљи.

Опасност прети и 2025. године
Мада никоме нису видљиви голим оком, геомагнетни таласи стварају соларне олује које могу да ометају рад електричне мреже, док посебно ометају радио комуникацију. Најважније је напоменути да се посаде у авионима током лета излажу у тим тренуцима високим нивоима радијације, док ометања утичу и на рад сателита.

Сунце је прошле године започело нови једанаестогодишњи циклус зрачења који ће свој врхунац да достигне 2025. године. Зрачење које буде стигло до Земље утицаће изузетно много на функционисање електронских уређаја што доноси велике проблеме људима који се све више ослањају на технологију. Последња велика сунчева олуја била је пре 17 година.

Магнетна олуја се ствара због сунчевих бакљи, а то су електромагнетне експлозије које се дешавају у сунчевој атмосфери и то има неке утицаје на планету, на нашу планету.

Феномен који се догађа једном у 20 година
„Једном у 20 година се догађа овако јака експлозија на Сунцу. Видела се широм планете, пре свега северне половине, до географских ширина 30 степени. На југу Сједињених Америчких држава, већем делу Европе, деловима Азије. Прекјуче је била једна експлозија која је погодила више Индијски океан, а јутрос погодила је Пацифик, тако да у тим регионима је тај ефект појачане електромагнетне енергије био изражен, што има одређене последице на живот на Земљи“, каже метеоролог Недељко Тодоровић.

Пикови енергије били су кратког трајања, што, како објашњава Тодоровић, не би требало да остави неке озбиљније последице.

„То је исто као да идете на рендген зрачење неког органа, код медицинских прегледа. Али те енергије утичу на здравље човека у смислу да постоје од одређених, као кажемо, метеоропата, условно речено главобоље, реакције реуматизма, сви они који су ломили кости могу да осећају сличне проблеме, жигање итд. С друге стране, та енергија узрокује поремећај у електромагнетним таласима медија, радио и телевизијских сигнала, тако да и сателита, значи све, и интернета условно речено, свих телекомуникацијских преноса енергије. У крајњем случају, кроз неколико дана, видеће се и последица у временским приликама“, преноси Блиц Тодоровићеву изјаву за Тан‌југ.

ТАНЈУГ

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Последње скупштинско заседање у актуелном сазиву

Радови на реализацији пројеката града и ресорних министарстава

Исплата мајских пензија почеће 4. јуна.

Детаљи бруталног убиства у Сјеници: Ножем је убадала по глави и телу!

Гондола данас неће радити

Отказан концерт крагујевачког састава Ларска

У ужичком породилишту рођено пет дечака

И сунце и киша, температура до 26 степени

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица