Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Snovi mlade užičke rediteljke na filmskom platnu

U Gradskom kulturnom centru u Užicu, premijerno je prikazan studentski kratkometražni film „Drims“, u režiji Anđele Andrić, a u produkciji Fakulteta za medije i komunikacije. Ova komedija prati taksistu, koji je živeo jugoslovenski i američki san, da bi za svojim srpskim snom, tragao taksirajući u svojoj zemlji, u „Jelou kab“ traktoru.

Baš kada je Tramp obznanio da je američki san umro, jedna mlada Užičanka je odlučila da na filmskom platnu oživi ideju i ideologiju sna – i da se, pripovedajući o stereotipima, mentalitetu i životnim datostima prosečnog Srbina, poigra sa suštinom snova – neuhvatljivih i po pravilu, adresiranih na neko drugo, bolje mosto.

„Uvek se teži da se beži negde na zapad, jer je tamo, negde bolje i uvek sanjamo te krajeve. E, sad, pitanje je da li je tamo bolje. Ovo je bio moj najveći san, nije bilo lako, ali je ujedno bilo i neka vrsta merenja sopstvenih mišića, uspela sam da se izborim sa svim“, kaže Anđela Andrić, scenaristkinja i rediteljka filma „Drims“.

Za samo 8 dana snimanja, ali godinu dana montaže, nastao je tridesetpetominutni kratkometražni film, a prvi koji su ga gledali, ocenjuju:, – pametan, duhovit i uzbudlji.

„Anđela je uspela ono što je želela da pokaže, znači, da spoji ono folklorno, naše izvorno, sa nečim modernim, i da prikaže ,onako, na jedan groteskan način, a to je idealno, dakle, kao spoj lepog i ružnog, smešnog i tužnog, da prikaže današnju stvarnost“, navodi Jelena Jaćimović, iz Užica.

„Baš se lepo sećam tih trenutaka snimanja filma. Oduševljen sam posle premijere, stvarno“, navodi glumac Vahidin Prelić.

„Osim čitanja scenaria, gde sam videla da je ona stvarno, izuzetan talenat, prvo za pisanu reč i da je divan scenario napisala, ja sam videla sad i da je ona izuzetno talentovana i da je darovita i da je napravila jednu divnu, divnu priču …jednu poruku, veliku je poslala filmom“, kaže glumica Divna Marić.

„Utisci su divni, zato što, Anđela i ja smo odrasli zajedno, onda smo ušli – ja u svet glume, ona u svet režije i produkcije, tako da mi je mnogo drago, prvo što me je zvala da radim, ovo, a onda mi je još draže sada, kada je film izašao i što se to baš desilo ovde“, kaže glumac Dejan Maksimović.

Prva užička rediteljka se tako predstavila svom gradu. Potvrdila talenat i nagovestila da se, s pravom, od nje, novi, dobri filmovi mogu tek očekivati. A ovaj, njen prvi san, u maju će biti prikazan i u Jugoslovenskoj kinoteci.

Izvor:www.rts.rs

 
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пијачари без фискалних каса до краја 2023. године

ОГЛАСНА ТАБЛА

За Међународни дан планина награде најбољима у ПСС: Најбоље друштво „Рујно“ Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

ТО Златибор на шестој Туристичкој конференцији „Западна Србија“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хуманитарни свирка “Мара и пријатељи”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичко коло прославља пет година на Унесковој листи, а биће га и у наредних пет

ОГЛАСНА ТАБЛА

И данас киша, не заборавите кишобран

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предложени буџет за 2023. годину 4,6 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Полуподземни контејнери за отпад на шест локација у граду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Студент Михаило из Ужица направио спас за планинаре, на Тари никао СОС еко-бунгалов: Није велик, али је бесплатан и има све што је потребно за преживљавање

ОГЛАСНА ТАБЛА