9 C
Uzice
децембар 7, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

SNEŽNO NEVREME NANELO ŠTETU I PČELARIMA

CECA

Prognozirane vremenske prilike do kraja ovog meseca su zabrinule pčelare. Najavljuje se hladno vreme sa kišom i snegom. Biće i mraza. Pčele su se do sada lepo razvijale i dobro su dopunile zalihe hrane u voćnoj paši. Prema prognozama do kraja meseca će najviša dnevna temperatura biti uveliko ispod 10 ºC. To znači da pčele neće leteti, a ako i budu letele unosa gotovo neće ni biti.

Zbog hladnoće i nedostatka unosa nektara, postoji mogućnost da matica smanji polaganje jaja ili da čak prestane da ih nosi. To će se loše odraziti u narednom periodu, jer će nam nedostajati te generacije pčela.

Da bi se ovo ublažilo, potrebno je stimulativno prihranjivati pčele. Ako temperatura ne dozvoli pčelama da uzimaju sirup iz hranilice, jedino moguće rešenje je dodavanje pogače.

Pčelari koji su požurili sa stavljanjem matične rešetke i tako razbili celinu legla imaju dodatni problem, jer može doći do prehlađivanja legla. Na prehlađeno leglo se obično nadovežu i druge pčelinje bolesti.

Ako u medištu između ramova sa leglom postoje ramovi sa praznim saćem ili ramovi sa satnom osnovom, pčele na temperaturi ispod 7 ºC ne mogu napraviti klupko i tako održati potrebnu temperaturu legla. Da bi smo ovu grešku ispravili, treba ramove sa leglom staviti jedne uz druge u centralni deo medišta, bez obzira na trenutnu temperaturu i bez obzira da li pada kiša ili ne.

Ovde je vreme presudno. Na sve ovo, postoji i mogućnost da i ove godine bagremova paša propadne.

Piše:Rajko Radivojac

 

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

4 najlepše posne čoko – torte za potpuni praznični ugođaj! Odlične su za slave, a jednostavne za spremanje!

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih KJP „Zlatibor“ za pružanje prve pomoći sa pokaznom vežbom

Oglasna Tabla

Velika rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave na Đetinji

Oglasna Tabla

Vahida Đedović brutalno razotkrila sve maske današnjeg roditeljstva

Oglasna Tabla

„1 od 5 miliona Užice” organizuje akciju prikupljanja potpisa za obustavljanje sudskog i političkog progona Aleksandra Obradovića

Oglasna Tabla

Podela auto sedišta deci rođenoj u drugoj polovini ove godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prste da poližete: Četiri ideje za posni doručak!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 7. decembar

Oglasna Tabla

KONAČNO: Posle pola veka MOSI igre održaće se u Užicu 2022. godine (VIDEO)

Oglasna Tabla