OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Snaga vizije školskih bibliotekara

Užice – Od 21. do 25.10.2019. g. Dubrovnik je bio domaćin 48. Svetskog kongresa školskih bibliotekara i 23. Međunarodnog istraživačkog foruma o školskom bibliotekarstvu, koji se održavao pod nazivom „Okupljanje – osnaživanje – transformacija : školske biblioteke“. Organizatori Kongresa su Međunarodno udruženje školskih bibliotekara (IASL) i Hrvatska udruga školskih knjižničara (pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture Republike Hrvatske). Osim bogatog programa samog Kongresa, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa znamenitostima Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije i da posete školske biblioteke.

Na ovogodišnjem skupu bilo je prisutno 240 učesnika iz 44 zemlje, a među njima, prvi put ikada, i dve bibliotekarke iz Srbije, Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković, školski bibliotekari OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica. One su imale zapaženo izlaganje „Ko je spreman za školskog bibliotekara sa vizijom u Srbiji “. Predstavile su trenutni položaj školskih bibliotekara u Srbiji, kao i aktivnosti na promovisanju rada školskih bibliotekara i ukazale na važnost rada u podsticanju čitanja, promocije kreativnosti i stvaralaštva i razvijanja učeničkih kompetencija za celoživotno učenje.

Inače, cele sedmice u sklopu Kongresa, koji je promovisao progres u školskom bibliotekarstvu, bilo je održano preko 80 naučnih i stručnih izlaganja, interaktivnih predavanja, radionica i prezentacija. Govornici su bili najstručniji, najpoznatiji i najiskusniji poznavaoci teorije i prakse školskog bibliotekarstva iz celog sveta. Ovaj skup bio je i centralna svetska proslava Međunarodnog meseca školskih biblioteka 2019. godine.

Ciljevi Kongresa bili su upoznavanje sa trenutnom praksom u svetu i istraživanjima školskih bibliotekara. Razgovaralo se o misiji, viziji i ulozi školske biblioteke u digitalnom društvu, razmenjivale ideje o transformaciji školskih biblioteka, upoznavali se programi rada, ali i stvarale globalne veze za buduću saradnju.
„Dokazale smo da snaga vizije proističe iz doslednosti i samosvojnosti“, navele su Mirjana i Ana. „Školski bibliotekar se odavno ne bavi samo izdavanjem knjiga. Školske biblioteke pružaju danas široko polje delovanja, predstavljaju dušu škole, mesta gde se odigravaju različita kulturna, podsticajna dešavanja i za učenike i za roditelje, nastavnike, mesta gde se drugačije uči, gde se kvalitetno provodi vreme“.
„Ovo je bila jedinstvena prilika za svetsku promociju i otvaranje mogućnosti za sticanje i razmenu novih znanja i iskustava,“ kažu užičke bibliotekarke. Kažu da veruju da će doći do potrebne promene u školskom bibliotekarstvu u Srbiji. „Nadamo se da će i u Srbiji prema Manifestu za rad školskih biblioteka doći vreme „da svako dete treba da ima školsku biblioteku i stručnog školskog bibliotekara“, što danas nije slučaj u našoj zemlji, jer u školskim bibliotekama uglavnom rade tehnološki viškovi i nastavnici koji dopunjuju normu“.


Uspešnom predstavljanju školskih bibliotekara i odlasku u Dubrovnik doprinela je Osnovna škola „Dušan Jerković“ Užice i Grad Užice, Turistička organizacija Užice, kao i sponzorstvo užičkih firmi „Apoteka Kršenković,“ „Info Sys“ i „Textil“, kao i Kompanija „Zlatiborac“ i Izdavačka kuća „Pčelica“ iz Čačka.

M. R. Pejović, A. Duković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Саопштење Грађанске читаонице „Либерграф“: „Захтевамо да Град Ужице подржи оснивање и рад социјалних предузећа!“

Oglasna Tabla

Рундек и Екипа у Градском културном центру

Oglasna Tabla

Уређење простора у ГКЦ-у, од 15. августа богат програм за све генерације

Oglasna Tabla

Добродошли на 6. Меморијални концерт трубачких оркестара „Светозар Лазовић Гонго“

Oglasna Tabla

За три дана Сабора трубача, регистровано 866 саобраћајних прекршаја, 153 возача возило под дејством алкохола, 11 под дејством дроге

Oglasna Tabla

Слобода у победничком ритму: Ужичани бољи од Мачве (2:1)

Oglasna Tabla

Данас је Свети Пантелејмон, добро је започети посао или кренути на пут

Oglasna Tabla

Не излазите без кишобрана – на снази наранџасти метео-аларм

Oglasna Tabla

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla