OГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Снага и лепота на сабору планине


 

Нова Варош – Пуцала је планина од снаге, брзине и лепоте на ледини виса Џаде у Мушковини.

Одмеравали су снагу, спретност и умеће такмичари 10 села на 10. „Сусретима златарских села“.

И подсећали на пртеке – на чобанска дружења и надметања, али и вештину рабаџија и дрвосеча. Прегаоцима и ентузијастима, организаторима Сусрета, као и такмичарима, време је ишло на руку. Делили се мегдани по лепом и сунчаном дану, а врелина се гасила у хладовини четинара и под шатрама.

Вучење трупаца „на влаци“, као и минулих година, привукло је највећи број посетилаца. Међу 10 рабаџија победио је Видан Петаковић из Дражевића. Ово му је трећа победа на вису Џаде, а трупац од 1,7 кубика извукао је за 13 секунди воловима од око 18 товара и старим непуних пет година. Друго место заузео је Милан Жунић из Кућана, а треће Дејан Буквић из Сјеверина.

Фудбалска екипа Горњих Горачића као да је претплаћена на прво место. У одбојци, где је била далеко мања конкуренција, диплома је припала домаћину 10. „Сусрета златарских села“ – Мушковини.

„Тешкаши“ из Аљиновића преслишали су старе муштерије у вучењу конопца, а Вујица Савковић у надвлачењу кличка. Аплаузе посетилаца измамио је Аднан Синанчевић (Бродарево) надмашивши за копље такмаце у бацању камена с рамена.

У скоку у даљ прво место заузео је Срђан Драгашевић из екипе села Вилови, док је најбржи у трци на планинској трави био Енес Шаботић из Карауле. Диплому у трчању најмлађих освојила је Ђурђа Антић.

Домаћини идућих сусрета биће Војко Пурић и село Дрмановићи.

Почаст Стојану Брајовићу

Стојану Брајовићу (1947-2021), из Ужица, који је умро прошле јесени и сахрањен у родној Мушковини, учесници и гости 10. „Сусрета златарских села“ одали су пошту и запалили свеће.

Брајовић је био иницијатор одржавања „Сусрета златарских села“ и са члановима породице и пријатељима у време отуђености и заборава враћао је родној планини многе земљаке, доводио на Џаде њихове потомке, чинио напоре да им завичај буде роднији и ближи.

Брајевићева ћерка, др Марија Антић, истакла је да ће породица са још већим жаром наставити традицију и помоћи одржавање Сусрета, одужујући се тако заљубљенику планине и поштоваоцу корена.

Међу висовима Златара и крај гроба одјекнуле су трубе оркестра Радише Витезовића из Тубића код Косјерића, подсећајући на омиљену Стојанове мелодије „Тихо ноћи, моје злато спава“ и „Марш на Дрину“…

 

Златар инфо, Д. Гагричић / ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Саопштење Грађанске читаонице „Либерграф“: „Захтевамо да Град Ужице подржи оснивање и рад социјалних предузећа!“

Oglasna Tabla

Рундек и Екипа у Градском културном центру

Oglasna Tabla

Уређење простора у ГКЦ-у, од 15. августа богат програм за све генерације

Oglasna Tabla

Добродошли на 6. Меморијални концерт трубачких оркестара „Светозар Лазовић Гонго“

Oglasna Tabla

За три дана Сабора трубача, регистровано 866 саобраћајних прекршаја, 153 возача возило под дејством алкохола, 11 под дејством дроге

Oglasna Tabla

Слобода у победничком ритму: Ужичани бољи од Мачве (2:1)

Oglasna Tabla

Данас је Свети Пантелејмон, добро је започети посао или кренути на пут

Oglasna Tabla

Не излазите без кишобрана – на снази наранџасти метео-аларм

Oglasna Tabla

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla