5.9 C
Uzice
децембар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Smenjeni direktor „Aerodroma Ponikve” tuži grad

Saša Savić tvrdi da će se prijaviti na novi konkurs za direktora aerodroma.

Užice – „Podneću sudu tužbu protiv grada Užica, jer smatram da sam protivpravno smenjen s funkcije direktora JP ’Aerodrom Ponikve’, koju sam uspešno obavljao šest godina.”

To za „Politiku” kaže Saša Savić, koga je užička vlast nedavno razrešila čelnog mesta u gradskom javnom preduzeću zaduženom za brigu o ovdašnjem aerodromu Ponikve, znatno obnovljenom, ali i dalje nespremnom za redovan avio-saobraćaj. Umesto Savića, nakon poništavanja konkursa, za v. d. direktora ovog preduzeća gradska skupština je prošlog meseca postavila Slavišu Dimitrijevića. S tim što se smenjeni direktor, jedan od retkih koji je na tom mestu bio i tokom vlasti DS i SNS, nikako ne miri s takvim ishodom, smatrajući da je oštećen.

Saša Savić je rukovodio JP „Aerodrom Ponikve” od osnivanja preduzeća, još dok je u Užicu i državi vladala Demokratska stranka. Za njegovog rukovođenja – a na toj direktorskoj funkciji je zadržan i kad je SNS došao na vlast – ova vazdušna luka je razminirana, najvećim delom obnovljena, dobila je novu pristanišnu zgradu i pokrenut je civilni saobraćaj generalne avijacije: sa piste su počele da poleću i na nju sleću manji poslovni avioni. Jesenas je sve bilo spremno da se krene i u ograđivanje ovog aerodroma, što je važan uslov za letove većih aviona i uspostavljanje redovnog avio-saobraćaja. Ali gradska vlast je onda smenila Savića.

Tome je prethodio konkurs za direktora JP „Aerodrom Ponikve”, raspisan marta ove godine, čiji je ishod postao poznat tek sredinom oktobra. Učestvovala su tri kandidata (Savić i još dvojica), ali je konkurs poništen. Gradska komisija je to obrazložila da se postupilo po prigovoru jednog od kandidata: prilikom provere znanja stranih jezika znanje ruskog kod dvojice (Savić govori engleski) ispitivao je profesor italijanskog jezika. Takav paradoks doveo je do poništavanja konkursa, ali ubrzo i do odluke o uskraćivanju poverenja Saviću.

No da konkurs nije bio presudan, već da su prevladali drugi razlozi za smenu ovog direktora, potvrdila je potom održana sednica Skupštine grada. Mada su hteli da se Savićeva smena obavi bez mnogo priče, predstavnici grada su, isprovocirani od opozicije koja se pitala zašto grad smenjuje najuspešnijeg direktora, ipak objasnili šta mu zameraju. Gradonačelnik Tihomir Petković kazao je da Savić nije trebalo da prisustvuje međunarodnoj konferenciji o aerodromu Ponikve koju je na Zlatiboru organizovala opština Čajetina, rekavši da je stav grada (a aerodrom vodi gradsko preduzeće) bio da se na taj skup ne ide, ali je Savić ipak otišao. Prigovorio mu je i na svojevoljno odlučivanje katkad bez dogovora sa upravom grada, da nije hteo da se odrekne dnevnica kad su to drugi direktori javnih preduzeća radili, da je odbio gradsku preporuku kod konkursa za ograđivanje aerodroma. – On je direktor javnog preduzeća i mora da sprovodi politiku gradske uprave. Dok sam ja gradonačelnik, Savić neće biti kandidat za direktora – poručio je s govornice Petković, dok su se odbornici opozicije čudili da se zamera direktoru aerodromskog preduzeća što je otišao na konferenciju o tom aerodromu, zamišljenom da bude regionalni, a ne samo užički.

Posle svega Saša Savić, kako kaže, ne želi da bude žrtva politikantstva i   zato će zadovoljenje potražiti na sudu. – Što se tiče zamerki o dnevnicama, naplaćivao sam ih samo kad sam svojim vozilom službeno išao u Beograd, pri tome iz svog džepa plaćajući gorivo. U poslednje dve godine išao sam tako 15 puta svojim autom u glavni grad, gde se nalaze sve institucije nadležne za rad aerodroma, a naplatio ukupno 26.000 dinara dnevnica. Kod odbijanja preporuke grada za potpisivanje ugovora o ograđivanju aerodroma, tvrdim da nije bilo zakonskog osnova za takav ugovor i da će se niža cena izvođenja radova postići s novim tenderom. A prisustvo direktora „Aerodroma Ponikve” konferenciji na Zlatiboru bilo je logično i potrebno, da se tu ne bi iznosile paušalne ocene o ulaganjima i perspektivama ove vazdušne luke – odgovara na zamerke Saša Savić i dodaje da će, uprkos svemu, ponovo konkurisati za direktora JP „Aerodrom Ponikve” jer je nedavno raspisan novi konkurs.

Izvor:politika.rs/BRANKO PEJIĆ

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Horor film na srpski način: Mladi Zlatiborci radili „štapom i kanapom“ i uspeli nemoguće

Oglasna Tabla

Sve spremno za zimsku turističku sezonu na Zlatiboru

Oglasna Tabla

„Grand Hotel Tornik“ Zlatibor – dobitnik nagrade „Turistički cvet“

Oglasna Tabla

Postignut dogovor Vlade i radnika Pošte

Oglasna Tabla

AUTO-PUTEM od Požege do granice sa BIH – Evo kuda će prolaziti nova saobraćajnica (MAPA)

Oglasna Tabla

Tribina o lečenju uznapredovalog raka dojke sutra u Užicu

Oglasna Tabla

Domaći film „AJVAR“ – Specijalna projekcija i gostovanje ekipe filma

Oglasna Tabla

„Nevidljivi ljudi“, predstava u Kulturnom centru

Oglasna Tabla

Oblačno, mestimično sa kišom i malo toplije

Oglasna Tabla