24.8 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Smena dr Hasiba Hajdarevića nezakonita, progon na političkoj osnovi

Užice / Prijepolje – Viši sud iz Užica je, rešavajući po tužbi primariusa mr sc. dr Hasiba Hajdarevića, poništio rešenje SO u Prijepolju kojim je on razrešen sa mesta dužnosti direktora Doma zdravlja, a lokalna samouprava će na ime troškova postupka morati da plati globu od 90.000 dinara. Presudu Višeg suda potvrdilo je tročlano veće Apelacionog suda iz Kragujevca čime je presuda postala pravosnažna.

U obrazloženju presude Višeg suda iz Užica se navodi da je Opština Prijepolje u nedostatku zakonskih razloga za razrešenje doktora Hajdarevića sa funkcije direktora Doma zdravlja na koju je izabran konkursom posegla za arbitrernim i proizvoljnim osnovom iza koga se krije isključivo politički razlog.

„Dolaskom na vlast druge koalicije u prvoj polovini 2016 godine na tužioca je vršen pritisak da podnese ostavku pa kada je on to odbio počeli su drugi pritisci kako bi se naterao na podnošenje ostavke. Kada ni ta metoda nije urodila plodom tužena Opština Prijepolje odnosno Opštinsko veće je formiralo komisiju sa zadatkom da preispita poslovanje Doma zdravlja u 2015 i 2016 godini i da sačini detaljan predlog obrazloženja rešenja o razrešenju tužioca. Takav tendenciozan nalog tužene razotkriva prave namere koje nebi bile sporne da nisu maliciozne – pronaći razlog za razrešenje tužioca po svaku cenu“, stoji između ostalog u presudi koju je donela sudija Dragana Mićunović.

U nastavku daljeg obrazloženja presude se kaže da pobijano rešenje, koje je donela Opština Prijepolje ne sadrži apsolutno nijedan dokaz niti činjenicu da je tužilac svojim postupanjem kao direktor zdravstvene ustanove nezakonito postupao, tako da nije postajao zakonski osnov za njegovo razrešenje.

U odnosu na ovu činjenicu o razlozima presude Apelacioni sud u Kragujevcu odbio je žalbu tužene Opštine Prijepolje i potvrdio presudu Višeg suda u Užicu, navodeći u obrazloženju da je žalba neosnovana.

„Neosnovan je žalbeni navod tužene da tužilac nema pravnog interesa za vodjenje ovog spora, obzirom da je već imenovan vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja u Pijepolju. Ovo iz razloga što je osporenim rešenjem tužilac (Dr Hasib Hajdarević) razrešen dužnosti pre isteka mandata na koji je imenovan“, stoji u odluci tročlanog sudskog veća Apelacionog suda iz Kragujevca.

Presuda Apelacionog suda u Kragujevcu, foto: www.ppmedia.rs

Detaljnija pravna analiza ukazuje da je razrešenje primariusa mr sc. dr Hasiba Hajdarevića dužnosti direktora Doma zdravlja u Prijepolju čin kršenja Ustava Srbije u pogledu osnovnih ljudskih prava kao i nezakonski čin predsednika Opštine Prijepolje i članova Opštinskog veća koji su formirali komisiju sa zahtevom da sačini detaljan predlog obrazloženja rešenja o razrešenju tužioca koji nalog je potpisao predsednik opštine lično.

Opštinsko veće je ovim činom dovelo odbornike Skupštine opštine u Prijepolju u zabludu u kojoj su doneli rešenje koje je pravnosnažno poništeno kao nezakonito.

Protiv onih koji su uradili krivično delo progona na političkoj osnovi i neizvršavanja pravnosnažne sudske predude biće pokrenut krivični postupak.

PP Media / GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za Užičanina zbog nedozvoljenog prometa duvana

Oglasna Tabla

Penzionerima 5.000 dinara oko 5. novembra

Oglasna Tabla

Nauka dokazala: Žene koje puno galame žive duže i puno su srećnije u životu

Oglasna Tabla

Evo kako je nastala “Krvava bajka“: Jedna od najtužnijih pesama, nastala iz kragujevačke tragedije

Oglasna Tabla

Miloš Milićević, gitarista užičkog Mehanizma, najbolji na Mobil Demo Festu

Oglasna Tabla

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića, narednih dana saobraćaj će se odvijati otežano

Oglasna Tabla

Najavljene izmene zakona o zaštiti prirode

Oglasna Tabla

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla