ОГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Смеће из Црне Горе заглављено у Србији: Нема места за отпад које је донео Лим, а у опасној трци с временом једна ствар посебно забрињава

Река Лим је протеклих дана нагомилала отпад уз ланчаницу на два и по километра од бране ХЕ “Потпећ” на Потпећком језеру у тој мери да депонија код Прибоја не може да га прими и да се у чишћењу хидроакумулације морају ангажовати реморкери.

Процена је да уз ланчаницу тренутно плута око 15.000 кубика отпада које је Лим у дане високог водостаја донео са несанитарних депонија у Црној Гори, смештених уз обале реке.

На Лиму су прошле јесени постављене три ланчанице – по једна на територији Пријепоља, Нове Варош и Прибоја. Смеће је данима уназад лако савладавало пријепољску ланчаницу, под њевогом силом пукла је нововарошка, док је прибојска, најнизводнија, зауставила продор отпада ка брани хидроелектране.

Чланови Еколошког удружења “Јастреб” из Прибоја у понедељак и уторак су уклонили око 150 кубика смећа нагомиланог уз ланчаницу. Јуче није било чишћења, а неће ни данас.

-Сутра ћемо, као што смо радили и до сада, чистити уз помоћ чамаца, надајући се да ће нам што пре стићи обећани реморкер, можда и два, како би убрзали посао. Данас ћемо поравити ланчаницу у Бистрици код Нове Вароши која је попустила – преноси председник “Јастреба” Синиша Лаковић, на чију иницијативу су средствима Министарства за заштиту животне средине и три општине Полимља постављене ланчанице.

Лаковић каже да ниво Лима од синоћ опада, чиме је смањен прилив смећа у Потпећко језеро, али да забрињава временска прогноза од викенда када се најављују нове падавине. Стога је приоритет што пре уклонити смеће са прибојске ланчанице.

– Водимо трку против времена, реке, неба. И несавесних људи такође, јер да није њих смеће не би било тамо где не треба – указује он.

Ако би се сав отпад из Лима транспртовао на тело депоније “Дубоки поток”, коју осим Прибоја користе Нова Варош и Пријепоље, каже Лаковић, она би била затрпана и три града не би имала где да одлажу смеће.

-Јутрос је договорено да се смеће отпрема у углове депоније и одатле претоварати у велике камионе којима ће бити превожено на Регионалну депонију “Дубоко” код Ужица – објаснио је Лаковић.

Блиц / ФОТО: СИНИША ЛАКОВИЋ / УСТУПЉЕНЕ ФОТОГРАФИЈЕ

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА