ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ

Смањењем уноса соли смањујете ризик од многих хроничних болести

Со је уобичајени део свакодневне исхране већине људи. Често управо со даје укус јелима или га побољшава. Стручњаци кажу да је око 500 мг соли дневно потребно за функционисање организма док претерани унос може да повећа развој од разних болести.

Светска здравствена организација препоручује конзумирање мање од пет грама соли дневно што је чак мало мање од једне кашичице. Што се деце тиче, препорука је још мањи унос соли, у зависности од активности.

И док је со неопходна хранљива супстанца за организам, помаже у равнотежи телесних течности, побољшава нервне и мишићне функције, претерни унос може да доведе до погубног утицаја на здравље.

Ово су само неки од њих:

Висок крвни притисак као тихи убица
Због високог уноса соли наше тело је склоније задржавању течности што проузрокује веће количине крви које теку венама и артеријама. То повећава крвни притиск због чега срце мора јаче да пумпа. Високи крвни притисак често пролази без симптома и зато га зову „тихим убицом“.

Срчани застој
Према студији објављеној у чаопису „Ланцет“ смањени унос соли помаже код неких симптома пацијентима са срчаним застојем.

Иако та навика није смањила ни број хоспитализација, ни смртне исходе, истраживање је открило да ублажава симптоме попут отицања, умора и кашља.

Мождани удар
Конзумирање веће количине соли од препоручене представља и већи ризик од можданог удара као и других кадриоваскуларних болести.

До можданог удара долази кад је доток крви у одређени део мозга прекинут или ограничен чиме мождано ткиво добија мање кисеоника.

Повећани унос соли може да повећа количину крви у артеријама, да повиси крвни притисак, а тиме и да повећа ризик од можданог удара.

Срчани удар
Према америчким Центрима за контролу и превенцију болести слана храна, посебно она процесуирана, доводи до високог крвног притиска, срчаног и можданог удара.

Према подација те америчке здравствене организације око пола милиона смрти годишње повезано је са високим крвним притиском због чега смањени унос соли заиста може да спаси животе.

Со је погубна за крвне судове
Према свим доступним информацијама и истраживањима превелики унос соли оставља велику штету на артеријама и доводи до стварања наслага на зидовима крвних судова, накупљања масноћа, холестерола и других штетних супстанци.

Како смањити унос соли?
– Одаберите свеже намирнице уместо процесуиране хране. Зелено поврће, храна и воће богато влакнима свакако су бољи избор. Најважније од свега је да ћете кувањем код куће сами моћи да регулишете унос соли.

– Пре него што купите било коју намирницу, прочитајте декларацију. Одаберите производе који имају мање соли на 100 грама.

– Не нудите деци преслану храну. Кад је у питању дечја исхрана, со држите на минимуму да се не навикну на укус.

– Контролишите порције и количину хране коју једете. Преједање често доводи до претераног уноса соли, пише  Times of India, преноси Н1 Загреб.

Извор: Times of India, N1 Zagreb

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сладолед кошта око 1.800 динара, паркинг за цео дан преко 23.000

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило