Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Смањење загађења ваздуха уз акцијску цену прикључка на гас и субвенцију за замену ложних уређаја

Приоритет града Ужица је унапређење заштите животне средине, првенствено кроз пројекте који се односе на побољшање квалитета ваздуха. Са тим циљем и ове године у сарадњи са Министарством заштите животне средине реализоваће се низ пројеката, чија ће реализација имати директан утицај на смањење загађења и побољшање квалитета ваздуха. Према речима градске већнице за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам Наде Јовичић, град је захваљујући доброј сарадњи и успешно реализованим активностима добио подршку ресорног министарства за три пројекта у овој години.

“Свесни чињенице да зелене површине имају велики утицај на квалитет ваздуха затражили смо и добили подршку Министарства заштите животне средине за пројекат пошумљавања, тако да ћемо у овој години имати прилику да пошумимо белим јасеном парцелу површине један хектар у МЗ Турица. Поред тога град је определио средства из буџета за пошумљавање парцела које се налазе у урбаној зони појединачном садњом. Места на којима ће се извршити садња одређена су у договору стручних служби града Ужица и ЈКП “Биоктош”. пролећна садња која обухвата 80 стабала већ је почела а исти посао наставићемо и на јесен”.

Према прелиминарној листи објављеној на сајту ресорног министарства град је добио и средства за конверзију једине преостале котларнице у јавним установама. Реч је о котларници на мазут која се налази у Народном позоришту. То ће како истиче градска већница имати велики утицај на смањење загађења у ужем градском језгру.

“Сигурни смо да ћемо значајно утицати на смањење загађења и пројектом који се односи на замену ложних уређаја у индивидуланим домаћинствима. Министарство и град ће и у овој години суфинансирати набавку и уградњу топлотних пумпи, котлова, етажних пећи и шпорета на дрвни пелет и набавку и уградњу котлова на гас. Овај јавни позив отворен је 17. марта и трајаће до 17. априла. И оно што је такође веома важно за наше суграђане цена прикључка на гас остаје непромењена у односу на претходну годину и износи 450 евра без ПДВ-а уз могућност плаћања на 12 месечних рата”.

Светлана Дракул, руководилац Одељења за заштиту животне средине истиче да се ове године раније ушло у конкурсну процедуру, како би суграђани али и извођачи и предузеће “Ужице гас” имали довољно времена да све заврше пре почетка грејне сезоне.

“Докуметација је иста као и прошле године, са разликом да ће се уговор за набавку котла на гас потписати тек када се добије решење о одобрењу за извођење радова на унутрашњим гасним инсталацијама, односно када људи буду имали техничке услове “Ужице гаса” и добију решење од Градске управе за урбанизам. И услови су исти, а они који су већ добили средства за набавку котлова или пећи на пелет не могу конкурисати за набавку котлова на гас”.

Према њеним речима важно је нагласити да све ове мере дају резултате.  Укупне емисије штетних честица смањене су у протекле две године за око 15 одсто.

“Оно што је јако битно је и то да нам се смањује број дана са високим вредностима, па смо негде 2018. и 2020. имали 27 дана са вредностима које су преко 100 микрограма по метру кубном, а 2021. и 2022. 15 дана што је прилично значајно смањење. Такође високе вредности преко 150 микрограма у периоду 2018-2020. година којих је било 12 у последње две године износе 4, а вредности преко 200 којих је у прве три године било седам пале су на један. Све ово потврђује и извештај Завода за јавно здравље Ужице подацима да смо са више од 40 дана са прекорачењем дневних вредности пали на 30 и то је јако добро, иако је јануар био неповољан по питању температурне инверзије”.

Ипак, оно на шта сви суграђани морају да обрате пажњу је смањење употребе аутомобила, јер приметно је да се повећава број дана са прекорачењем средњих дневних вредности и у данима када нема грејања. Грађани ће, како истичу надлежни имати прилику и да се укључе у израду важних докумената, јер је у току ревизија Краткоткорочног акционог плана заштите ваздуха и Плана квалитета ваздуха, који ће понудити нове мере.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Невреме правило хаос у деловима Србије: Ванредно у околини Пожеге и Ужица, путеви у Златиборском округу оспособљени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почињу пријаве за нових 100.000 ваучера за одмор у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зарада у овом послу иде и до 200.000 месечно! Жене су главне у овој бранши, а почетна улагања нису велика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфлација у Србији успорава: Да ли то значи да ће и цене пасти?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Опрез у саобраћају због пљускова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радницима омогућити флексибилније коришћење годишњег одмора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза 28. мај 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расте број напуштених станова у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпаљене ватре у Пријевору, екипе из целе Србије стигле на надметање у припремању гулаша

ОГЛАСНА ТАБЛА