Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Služenje vojske ponovo od 2020?

Državni i vojni vrh Srbije razmatra ponovno uvođenje obaveze služenja vojske koji bi trajao od tri do šest meseci. Imaće prednost pri zapošljavanju. Stručnjaci smatraju da samo to garantuje bezbednost države.

DRŽAVNI VRH razmatra da već od 2020. ili 2021. godine ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka u Srbiji. Mladići – vojni obveznici, u kasarnama će provoditi tri ili šest meseci, a prilikom zapošljavanja u javnoj službi imaće prednost.

Da se u vojno-bezbednosnim krugovima analiziraju mogućnosti da Srbija ponovo ima regrutni sastav oružanih snaga, o čemu se već dugo spekuliše u javnosti, u utorak je potvrdio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Konačna odluka o budućem ustrojstvu vojske, ipak, još nije doneta, a kako je šef države najavio, zavisiće od analiza i procena Ministarstva odbrane i raspoloživih finansijskih sredstava.

– Radimo sve da bismo sačuvali mir, da bismo preventivno mogli da delujemo protiv svakoga ko bi pokušao da povede agresiju na nas – rekao je u utorak Vučić na aerodromu Batajnica. – Ne plaše nas medijske kampanje protiv eventualnog služenja vojnog roka. Naš narod dovoljno je pametan da prepozna dobre namere i rad u opštem interesu.

Vučić je podsetio na prošlogodišnje medijske napade zbog toga što Srbija nema jednogodišnji vojni rok.

– Danas, kada se razmatra mogućnost ponovnog uvođenja vojne obaveze na tri meseca, govore mi da želim da uvedem zemlju u rat. Kritičari bi trebalo prvo da se sami sa sobom dogovore za šta su, a čemu se protive – naveo je Vučić.

Inicijative za ponovno vraćanje obaveze služenja vojske u stručnoj javnosti pravdaju se sve ozbiljnijim bezbednosnim izazovima, politikom vojne neutralnosti, ali i slabljenjem resursa za odbranu. U prilog ovome navodi se jednostavna činjenica da se od 2011. godine do danas, zbog neupućivanja regruta i starenja „drugopozivaca“ brojno stanje rezervnog sastava istopilo čak za 500.000!

Najave vrha države pozdravlja nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske SCG general Dragan Paskaš i ističe da je došlo vreme za promenu odluke o suspenziji obaveze služenja vojnog roka.

– Samo puna vojna obaveza, osvežena modernim duhom može biti garant bezbednosti države. Lično, smatram najboljim model šestomesečnog vojnog roka, uz slobodne vikende i savremeniji pristup obuci. Život u kasarni obavezno bi trebalo da prate kursevi informatike, vožnje, stranih jezika i ostalih disciplina. Boravak u takvoj vojsci ne bi bio gubljenje vremena, što se često čuje među mladima.

I vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da bi vraćanje vojnog roka bilo korisno za društvo.

– To je jedini mehanizam za stvaranje obaveze prema državi kod mlađih generacija. Kod nas je uvek bio problem odnos države i pojedinca. Jednostavno rečeno, mi smo narod koji ne poštuje svoju državu – ocenjuje Radić i napominje da je tromesečna obuka prekratka, ali je šest meseci dovoljno za osposobljavanje.

General Milomir Miladinović iz Kluba generala i admirala ističe kao najbolji kombinovani sistem, koji pored profesionalaca uključuje i vojnike na služenju vojnog roka.

– Ovaj model obezbeđuje popunu, ali i dovoljan broj rezervista. Jer posle obustave obaveznog služenja i uvođenja dobrovoljnog koncepta 2011. godine za kasarne se prijavilo manje od 10.000 mladića i devojaka. Stanje rezervnog sastava, zbog toga, umanjeno je za oko 180.000 vojnih obveznika. Istovremeno, zbog prekoračenja starosne granice, broj obveznika iz rezervnog sastava smanjen je za dodatnih oko 300.000 osoba – jasan je Miladinović. 

POČEO RAD NA STUDIJI O MODELIMA OBAVEZE SLUŽENjA VOJNOG ROKA

Ministarstvo odbrane, na osnovu naređenja predsednika Srbije i vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića, počelo je rad na izradi studije o svim modalitetima i mogućnostima vraćanja obaveze služenja vojnog roka, saopšteno je danas iz tog Ministarstva.

U saopštenju se podseća da vojni rok u Srbiji nikada nije ukinut, već je, Odlukom Skupštine od januara 2011. godine, obaveza redovnog služenja obustavljena i uveden princip dobrovoljnosti, a obaveza uvođenja u vojnu evidenciju i obaveza služenja u rezervnom sastavu je ostala.

„S obzirom da je obustavom obaveze služenje vojnog roka prestalo organizovano osposobljavanje svih sposobnih građana za odbranu zemlje, Ministarstvo odbrane analizira efekte sadašnjeg rešanja po pitanju sprovedene profesionalizacije i traži optimalo rešenje koje je zasnovano na detaljnoj proceni bezbednosnih izazova, rizika i pretnji, sagledavanju sopstvenih iskustava i iskustava stranih armija“, navedeno je u saopštenju.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Konkursi za prijem kandidata u Vojnu akademiju u toku

Oglasna Tabla

Ariljci “pokorili” Kragujevac

Oglasna Tabla

10 dužnosti srpskih đaka iz 1910. godine: Deca su se vaspitavala da, pre svega, budu dobri ljudi

Oglasna Tabla

Danas još toplije, sunčano, do 18 stepeni, a od ponedeljka SNEG

Oglasna Tabla

Pre 30 godina, đačke torbe su bile lakše, ali je znanje bilo veće

Oglasna Tabla

Odmalena sam stoku voleo, hit-video iz Požege: Dragan je lep, mlad i domaćin, ali neoženjen! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Plaćaćemo kauciju za jogurt i mleko: Vlada Srbije objavila nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu

Oglasna Tabla

Maminin stopama: Bronza za Kalinu Bogojević

Oglasna Tabla

Voćni sufle od griza i pudinga koji se topi u ustima: Toliko ukusan da će vam svi tražiti još

Oglasna Tabla