Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Шљивовица уписана на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа

Одлуку о упису донео је Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа на 17. заседању које се одржава у Рабату, у Мароку
Елемент нематеријалног културног наслеђа Србије „Друштвене праксе и знања у вези с припремом и употребом традиционалног пића од шљиве – шљивовице“ уписан је данас на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Одлуку о упису донео је Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа на 17. заседању које се одржава у Рабату, у Мароку.

Упис знања и вештина потребних за припрему шљивовице у домаћинству и њену употребу у свакодневној и обичајној пракси на Унескову листу, значајно доприноси повећању видљивости нематеријалног културног наслеђа на националном и локалном нивоу, као и међународној промоцији „живог наслеђа“ Србије.

Номинација, која обједињује културу гајења шљиве, традиционалне занате, културу исхране и обичаје, као и печење шљивовице и њено коришћење током приватних или јавних догађаја, одражава широку распрострањеност елемента и на најбољи начин показује како се традиционалне вештине и праксе могу развијати у савременом окружењу, чувајући свој значај и у условима развоја модерног друштва.

Министарство културе је номиновало шљивовицу 2021. године, а номинацију је припремио Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду уз учешће носилаца наслеђа, локалних заједница, институција и невладиних организација, удружења, а предлагачи су Етнографски музеј у Београду и Народни музеј Чачак.

Елементи на Репрезентативној листи нематеријалног културног наслеђа Унеска из Србије су породична слава (2014. године), коло – традиционална народна игра (2017. године), певање уз гусле (2018. године) и Злакуско лончарство (2020. године).

(Телеграф.рс)

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ССП Ужице: Веровали или не у Ужицу је зазидан вредан мозаик

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА