13.7 C
Uzice
новембар 13, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

SLATKE MUKE BAJINOBAŠTANA ZBOG 24. DRINSKE REGATE

Gde da smestimo tolike regataše, pitaju se ovih dana u Sportsko-turističkom centru Bajina Bašta, iako do ovdašnje 24. Drinske regate, koja je masovni troipočasovni zabavni spust Drinom od Perućca do Rogačice (25 kilometara), ima gotovo mesec dana – održava se 22. jula.

Zovu s raznih strana mnogi što bi da dođu, da na vreme rezervišu smeštaj, a zainteresovanih je toliko da su domaćini na slatkim mukama.

– Prošla godina bila je rekordna po broju učesnika: više od 15.000 registrovanih regataša spuštalo se Drinom u ukupno 1.400 evidentiranih plovila. Najviše ih je došlo iz gradova Srbije, ali i iz Slovenije, Francuske, Rusije, Poljske. Sve smo dobro organizovali, uživao je toliki broj ljudi, nije bilo nijednog ozbiljnijeg problema. Pored ostalog, i zato je Drinska regata proglašena našom najboljom manifestacijom za 2016. godinu i nagrađena „Turističkim cvetom”, kao i nagradom Privredne komore Srbije za najbolji turističko-privredni brend – podseća direktor STC „Bajina Bašta” Dejan Mlađenović i dodaje:

– Predstojeća regata, sudeći po najavama, biće još masovnija. Dolazak najavljuju mnoge grupe, zovu čak iz Izraela, Kine, država Evrope, dolaze nam i Amerikanci. Biće na regati i gradonačelnica američkog Montrouza iz Kalifornije. Njihovi predstavnici već su posetili Nacionalni park Tara, pa će ovde biti bratimljenje (sestrinstvo, kako oni zovu) tog američkog grada sa Bajinom Baštom. Sve su brojnije i najave dolaska iz Srbije i okolnih država. Uglavnom se najavljuju trodnevni boravci tokom trajanja manifestacije.

Ima li dovoljno smeštajnih kapaciteta za sve zainteresovane, pitamo Mlađenovića.

– Nadamo se da će biti. Ima oko 10.000 hotelskih i privatnih ležajeva za izdavanje na području Bajine Bašte, Tare i Perućca. Istina, u hotelu „Jezero” na Perućcu od ove godine je baza Žandarmerije, ali ova jedinica može biti na usluzi i učesnicima regate, da vrhunski brine o opštoj bezbednosti. Oko „Jezera” su bungalovi, mogu se koristiti za smeštaj regataša. A s obzirom na to da je ovolika navala, pozivamo sve Bajinobaštane koji imaju adekvatan i uređen smeštaj, iako se nisu bavili turizmom, da se jave Sportsko-turističkom centru. Svoje sobe mogu da izdaju gostima, pruža im se šansa da zarade – kaže direktor STC Bajina Bašta.

Moderna Drinska regata neguje davnašnje tradicije splavarenja Drinom. Drvna građa sa planine Tare u davna vremena rekom se prevozila sve do Beograda, a Perućac, Beserovina i okolina dičili su se vrsnim splavarima. Gradnjom hidroelektrane na Perućcu šezdesetih godina prošlog veka u zaborav je otišlo to narodno umeće, ali je manifestacija usvojila geslo „Putevima drinskih splavara”. Zato se na regati uvek nekoliko velikih drvenih splavova, uz mnoštvo svakojakih drugih, spušta niz reku. A na plovilima je uvek veselo: potpaljuje se roštilj, sviraju trubači, plove ljudi Drinom da se provedu, zabave i u letnjoj vrelini osete svežinu reke.

Manifestacija je višednevna, ovog puta traje od 19. do 23. jula. Uz centralni događaj, subotnju 24. Drinsku regatu, veliku pažnju privlači i muzički festival „Most fest”: veče uoči regate na izletištu Rača održava se koncert Zdravka Čolića. Kad prođe regata, učesnike će u večernjim satima zabavljati „Neverne bebe”, „Kerber” i mladi bajinobaštanski bend „Rok u ponoć”. Od ostalih sadržaja tokom ta četiri dana najavljuje se i koncert „Tropiko benda” u Bajinoj Bašti, takmičenje u pripremanju riblje čorbe na Perućcu, egzibicioni skokovi u vodu sa mosta na Rači, nastup trubača i Pinkovih zvezda, sajam suvenira, meda, rakije i niz drugog.

Izvor: www.politika.co.rs
Autor: Branko Pejović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla

Za napad na izvršitelja do 12 godina zatvora

Oglasna Tabla

Čudotvorni izvor kod Bajine Bašte: ovom vodom lečili su šugu u aziji, a po spas dolaze I nerotkinje! Zovu ga još I ljubavni izvor, evo I zašto

Oglasna Tabla

Luka i Elena osvojili 5 medalja za Užice

Oglasna Tabla

„Lorencačo“ najbolja predstava 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Oglasna Tabla

Predavanje u Užicu: Eminentni stručnjaci na temu derivacionih mini hidroelektrana

Oglasna Tabla

Predavanje „Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“ u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Albanski špijun uzeo avans od 30 hiljada evra za dokumentaciju o mašini za pravljenje municije: Vojni projekat trebalo da završi u Makedoniji, Kataru i BiH!

Oglasna Tabla