OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Слабо интересовање за бербу малина, дневница од 3000 до 6000 динара

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Берба малина почиње за месец дана, а друштевне мреже препуне су огласа у којима се траже сезонски радници који за двадесетак дана бербе, према речима малинара, могу да зараде и директорску плату. Сваки динар у берби је тешко зарађен па је из године у годину све мање заинтересованих који су расположени да „иду у малине“.

Нуде се дневнице од 3.000 до 6.000 динара уз смештај и храну. Искусни берачи са власником се договарају о заради по убраном килограму, па њихова зарада зависи од спретности, брзине руку и колико могу да поднесе рад на висиком температурама.

Добар берач дневно може да набере од 80 до 100 килогарама и никад ми није жао да добро платим доброг радника. Задовољни су они, а задовољни и ми. Ко има мање плантаже може да обере малине у кругу породице, а авећи засади захтевају ангажовање радне снаге. Све је теже наћи доброг радника, то постаје све већи проблем, рекао је малинар Драгош Луковић из Ариља.

Имајући у виду да заинтересованост за српску малину на европском и светском тржишту никад није била већа, као и да се очекује да откупна цена буде од 600 до 800 динара ове сезоне на добитку ће бити и радници и берачи. Једино што може да смањи зараду су лошији род и евентуалне временске непогоде.

Имамо засаде на четири хектара и род не препуштамо случају. Имамо сталне раднике који се сваке године враћају код нас јер се увек потрудимо максимално да их испоштујемо. То је оно што је кључно, јер ако нисте испунили све што сте обећали радници вам следеће године неће доћи и тада сте у проблему. Због досадашњих временских услова претпоставља се да ће род бити за око 30 одсто мањи, каже Добривоје Радовић.

Титулу берача рекоредера у Западној Србији држи Милица Радуловић из Чачка која је за један дан успела да убере невероватних 136,5 килограма црвеног злата.

Радио Луна

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворен реконструисани гранични прелаз Котроман између Србије и БиХ

Oglasna Tabla

Посне шпагете са туњевином које су готове за свега неколико минута!

Oglasna Tabla

Концерт Биље Крстић поводом Дана Општине Чајетина

Oglasna Tabla

Данас полагање мале матуре

Oglasna Tabla

Конзервирана чесма на Тргу Светог Саве

Oglasna Tabla

У ужичком породилишту рођене три бебе

Oglasna Tabla

ГСС у сменама мотри на овим српским планинама: За њих не постоји препрека када су људски животи у питању

Oglasna Tabla

Пред нама сунчан и топао дан, температура до 34 степена

Oglasna Tabla

Најмасовнија манифестација на води, Дринска регата заказана за јул: Очекује се преко 100.000 људи

Oglasna Tabla