Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Скупштина данас о изменама Закона о референдуму

Посланици Скупштине Србије расправљаће данас само о једној тачки дневног реда, а то је Предлог закона о изменама Закона о референдуму и народној иницијативи.

У предлогу пише да се укида такса за оверу потписа и омогућава се да представници овлашћених предлагача буду део органа за спровођење референдума.

„Овера потписа се врши у општинској, односно градској управи и за оверу потписа се не плаћа накнада“, пише у измењеном члану закона.

Наводи се и да овери потписа не подлежу потписи дати електронским путем, у складу са уредбом којом се уређује електронска народна иницијатива.

Неће бити могуће расписати референдум о истом питању у року краћем од четири године, а парламент у року од четири године неће моћи да донесе одлуку другачију од оне која је потврђена на референдуму.

„Ако су грађани на референдуму донели одлуку против потврђивања акта, односно питања које је било предмет изјашњавања о том акту, односно питању не може се поново одлучивати на референдуму у року краћем од четири године од дана одржавања референдума“, пише у предложеном решењу.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је раније за Тањуг да измене Закона о референдуму и народној иницијативи немају никакве везе са донетом одлуком о расписивању и одржавању референдума о уставним променама у области правосуђа за 16. јануар.

Закон о референдуму и народној иницијативи, као и Закон о експропријацији били су повод за недавно одржане протесте. Закон о експропријацији је председник Александар Вучић вратио парламенту, после чега га је Влада повукла, док ће се измене Закона о референдуму сутра наћи поново пред посланицима.

фото:ЈТ принт сцр

Танјуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Јануарска плата: Нижа него у децембру, на четвртом месту у региону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси за програме од јавног интереса у омладинском сектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Иновативни лек против мултипле склерозе доступан и пацијентима у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Савез пчеларских организација Србије и Министарство пољопривреде апеловали да се спречи тровање пчела

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада Србије смањила субвенцију за осигурање усева у пет округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Многима је у Србији стигла ова порука: Иза свега се крије Инстаграм превара након које можете да останете без пара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повређен пешак у Ужицу: аутомобил га ударио на пешачком прелазу код Нараодног музеја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба Сабахудин Мурановић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у мају или јуну

ОГЛАСНА ТАБЛА