Home / FOTO RAZGLEDNICA / „Škole bez droge – sigurno mesto za đake“

„Škole bez droge – sigurno mesto za đake“

Kontrola prisustva narkotika, na osnovu testiranja školskih površina i mobilijara uz pomoć specijalnih forenzičkih testova sprovedena je u osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Čajetini i u izdvojenom odeljenju na Zlatiboru, i to na zahtev rukovodstva Škole a uz podršku lokalne samouprave. Ova akcija realizovana je u okviru projekta „Škole bez droge – sigurno mesto za đake“ koji po licenci Evropske unije sprovodi Udruženje građana „Eurohorizont“ u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja i brojnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Učionice, fiskulturne sale, toaleti, hodnici i kvake bile su na „meti“ forenzičara koji su imali zadatak da izvrše kontrolu prisustva narkotika u dve čajetinske osnovne škole. Direktorka osnovne škole „Dimitrije Tucović“ Čajetina Milka Vasiljević pojašnjava koji je bio njen motiv da se uradi jedna ovakva provera.

„Često držim opšte roditeljske sastanke i stanem pred stotinak roditelja i tvrdim da u našoj školi nema droge. Međutim, odem kući pa razmišljam na osnovu čega sam dala takav komentar. Naravno, na osnovu ponašanja učenika, ali doza sumnje je ipak postojala. Onda sam iskoristila tu priliku da proverim i budem potpuno sigurna. Bogu hvala, rezultati su bili negativni. Rasteretila sam sebe ali i roditelje. Neka budu sigurni da kod nas u školi nema psihoaktivnih supstanci“,
ističe Vasiljevićka i dodaje da je ovo testiranje vaspitnog karaktera, a roditeljima poručuje da i dalje vode računa o svojoj deci. Po njenom mišljenju najrizičniji period je upravo prelazak iz osnovne u srednju školu, kada se susreću sa različitim izazovima. Njenu zabrinutost deli i Biljana Šoštar, predsednica nevladine organizacije „Eurohorizont”, koja je projekat pod nazivom „Škole bez droge – sigurno mesto za đake” od 2005. godine sprovela u 286 škola u Srbiji.

„Svaki direktor škole ima prava da proveri i da zna šta se u školi dešava. Testovi su forenzički a rezultati se dobijaju nakon pet minuta. Reaguju na 14 vrsta narkotika i izuzetno su osetljivi . Znači, ne može da se desi da postoji trag narkotika, da se testira a da test ne pokaže. Kada se ulazi u projekat uvek postoji neka vrsta straha da narkotika ima. Međutim, kako projekat odmiče shvata se njegov benefit, a to je zaštita dece, preventiva, jer ovde je sve vezano za preventivu“,
naglašava Šoštar. Podseća da se projekat sastoji iz tri faze. Prvi korak je provera školskog prostora (jer po Konvenciji o pravima deteta đaci ne smeju da se testiraju) i utvrđivanje da li prisustvo tragova narkotika postoji. Ako je test negativan, kao što je slučaj sa dve čajetinske škole, projekat se završava. Ukoliko se nađe trag narkotika u nekoj učionici, saziva se roditeljski sastanak, roditeljima se saopštava rezultat provere i upozorava da pojava postoji, ali da to ne znači da su njihova deca odgovorna, jer je neko sa strane mogao ostaviti trag. Roditeljima se podeli kućni forenzički test sa preporukom kako da ga urade. Treća faza podrazumeva razgovor stučnih lica sa decom radi podizanja njihove svesti o ovim problemima.

O uspehu ovog projekta dovoljno govori podatak da je pri ponovnom testiranju broj škola u kojima su bili detektovani narkotici znatno smanjen.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

https://matis.rs/