OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Školarci od ponedeljka ponovo u klupama: Postoje striktna pravila za korona virus koja đaci moraju poštovati!

Školarci od ponedeljka ponovo u klupama: Postoje striktna pravila za korona virus koja đaci moraju poštovati!
U najkraćem, deca koja pohađaju osnovnu školu, između prvog i četvrtog razreda, ići će u školu svakog dana. Ono što je bitno jeste da postoje striktna pravila vezana za korona virus: kada jedno dete oboli, tačnije bude pozitivno, ono se izopštava iz odeljenja. Kada dvoje bude zaraženo, celo odeljenje ide u izolaciju.
Ministar prosvete Branko Ružić kaže da je obrazovni sistem spreman.
– Sistem je pokazao veliku vitalnost u prethodnom periodu. Naravno da je spreman, pokazao je i adaptibilnost, deca su pokazala visok stepen odgovornosti, nastavno i vannastavno osoblje, iako je bilo prenapregnuto u ovako specifičnim okolnostima, zaista su pokazali ne samo odgovornost nego i predanost radu – rekao je Ružić.
Minimalno zaražavanje
Kada je reč o procentu zaraženosti dece, ministar kaže da se to kretalo od 0,05 do 0,08, a što se tiče zaposlenih, ni sada ne prelazi jedan procenat.
– U ranijem periodu je bilo da dođe kod zaposlenih nekih od dva do 2,5 procenta, što zaista nije ogroman broj u odnosu na sveopštu situaciju koju smo imali – dodaje ministar.
Naglasio je da obrazovni sistem nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa, upravo zahvaljujući odgovornosti koju su pokazala deca. Ukazao je da su na kriznom štabu zaključili, a na sednici Vlade doneli odluku da drugo polugodište počinje 18. januara u skladu sa modelom iz septembra.
– Mlađi osnovci od prvog do četvrtog razreda će pohađati nastavu svakodnevno u školi u manjim grupama, što se tiče starijih osnovaca, oni će pohađati naizmenično nastavu neposredno i na daljinu, što se srednjoškolaca tiče, oni će kombinovano pohađati nastavu – jedne nedelje u školi, druge nedelje na daljinu – objasnio je Ružić.
Govoreći o kritikama iz prvog polugodišta da se krije broj zaraženih predavača, ministar ističe da niko nije krio podatke.
– Mi svakodnevno dobijamo presek, dobijali smo taj presek i za vreme ovog raspusta. Ako govorimo o brojevima, oni su bili fragmentarno mali, što ne znači da nije dolazilo do zaražavanja, ali od ukupnog broja zaraženih ti procenti su zanemarljivi – naglašava Ružić.
OVO SU PRAVILA
1. Jedno dete ima koronu – taj učenik se udaljava iz škole
2. Dvoje dece ima koronu – izdvajaju se iz odeljenja
3. Više od dvoje dece ima koronu – celo odeljenje na 15 dana prelazi na onlajn
Izvor:srbijadanas.rs
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Bravo Srbijo! prikupljen novac za malog Petra iz Kragujevca!

Oglasna Tabla

Načelnica Doma zdravlja: Zaražene bebe iz Arilja nemaju upalu pluća

Oglasna Tabla

Mladi policajac spasao šestomesečnu bebu iz zaključanog auta (VIDEO)

Oglasna Tabla

Dobrodošlica za nove investitore

Oglasna Tabla

U Zlatiborskom okrugu od virusa kovid-19 obelo 116 osoba

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Za sada bez novih mera, konačna odluka u petak!

Oglasna Tabla

Obaveštenje o plaćanju usluge zakupa i održavanja groblja

Oglasna Tabla

U bolnicama Zlatiborskog okruga hospitalizovano 315 covid pacijenata

Oglasna Tabla