Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

“Школарци нам имају кондицију шездесетогодишњака”; Савез учитеља не слаже се са већим бројем часова физичког

Предлог Српског савеза професора физичког васпитања и спорта (ССПФВС) да се повећа број часова физичког и здравственог васпитања у основним школама на пет а у средњим на три часа недељно и да овај предмет добије натпредметни статус данас је био једна од тема на редовној седници Националног просветног савета (НПС). Међутим, конкретне одлуке нема.

Чланови НПС-а не споре да је неопходно да сви ђаци у основној и средњој школи свакодневно буду физички активна, у складу с препорукама Светске здравствене организације, и да НПС као саветодавно тело, за почетак, тако и сугерише просветном врху.

Оно што је кочница доношењу овакве одлуке је питање на рачун којих часова убацити додатне часове физичког васпитања.

Др Јелена Гудељ Ракић, начелник Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, каже да деца, према најновијим студијама, свакодневно треба да буду физички активна најмање 60 минута. То, међутим, испуњава мали број школараца. Свега 70 одсто дечака, а 66 одсто девојчица, како је предочила, активно је једном до двапут недељно, каже др Гудељ Ракић, а преноси Политика.

− Наша деца су у погледу физичких активности и способности на нивоу шездесетогодишњака, по неким студијама, они су у свом виртуелном свету, недостају им социјалне вештине. Деца не бораве напољу довољно. Главна сврха физичког и здравственог васпитања је да опремимо нашу децу за здрав и активан животни стил. − истакла је Вишња Ђорђић, редовни професор Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду.

Снежана Милојковић, испред Савеза учитеља Републике Србије, нагласила је да се учитељи не слажу с предложеним изменама фонда часова, да би додатна два часа у млађим разредима још више оптеретила ђаке и продужила њихов боравак у школи.

− Желимо да сарађујемо с професорима физичког васпитања али не дозвољавамо да неко сумња у наше компетенције и стручност. Данас часове у млађим разредима траже професори физичког васпитања, сутра ће професори музичког, па ликовног… Да ли нам онда требају овакви учитељски факултети? Као што сте ви професори једног предмета ми смо професори разредне наставе. Професори физичког васпитања могу учитељима бити сарадници приликом планирања ваннаставних и активности у природи као што су крос, спортски дан, излети као и код корективно-педагошког рада с ученицима са здравственим потешкоћама − нагласила је Милојковићева.

− Иницијатива није добро схваћена, тражимо да се измене закони, да овај предмет добије место које му припада, не тражимо никакав над статус. Тандемска настава учитеља и професора физичког постоји и показала се као најбољи модел у 98 одсто земаља. За све постоји начин ако постоји добра воља − објашњавао је и Мирослав Марковић, саветник Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Одржана традиционална смотра рецитатора „Песниче народа мог“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бачено је 37.000 касетних бомби и 15 тона уранијума: Дан почетка НАТО агресије на СР Југославију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене горива које ће важити до 31. марта

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада донела решење: Поскупљују путарине, ево ко има попуст

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туберкулоза јесте болест прошлости, али и девети узрок смртности у свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

О значају пословања у туризму са основцима у Кривој Реци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ученици осмог разреда полажу данас пробни завршни испит из математике

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ОСТАО НЕКАЖЊЕН: Навршава се 24 године од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за петак – 24. март 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА