Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Škola-mesto gde se susreću prošlost, sadašnjost i budućnost

OŠ „Prva osnovna škola kralja Petra II“ izdvojeno odeljenje u Kačeru
Škola-mesto gde se susreću prošlost, sadašnjost i budućnost. Sve što je pisano, proživljeno, sačuvano, deca danas u školi uče, pripremajući se za svoje sutra. To im škola nudi. A zamislite samo da vam je ta škola zapravo dom. To nije morao da zamišlja čuveni učitelj Ilija J. u ovoj neobičnoj školi u Kačeru. Svoj dom imao je u prostorijama ove male neobične škole. Ovde je živeo i radio.
Ako se prošetate Kačerom i ugledate žutu kuću sa starom numeracijom na zidu-broj 45, znajte da je to ipak škola. Kačer je naselje nadomak Užica, svega udaljeno sedam kilometara od grada. Pored ulaznih vrata u školi, sa desne strane, na mermernoj ploči piše OŠ „PRVA OSNOVNA ŠKOLA“ Užice, odeljenje – Kačer, a na samom ulazu u školu videćete staru sliku na kojoj su prikazani čuveni graditelji i dobrotvori ove škole predstavljeni kao građevinski odbor za izgradnju škole za selo Kačer-Drjetanj.
Osnovna škola u Kačeru počela je sa radom u septembru 1945.godine sa 52 učenika. Tada je bila smeštena u susednom Drijetnju. Kada je 1953. godine završena nova školska zgrada u Kačeru, škola je premeštena iz Drijetnja i od tada se zove osnovna škola u Kačeru. Radila je kao samostalna četvororazredna škola do kraja 1969.godine, a od početka 1970. god.nalazi se u sastavu Osnovne škole „Andrija Đurović“ (komandant Radničkog bataljona sa Kadinjače) u Titovom Užicu. U junu 1975. godine škola u Kačeru imala je dva odeljenja sa 49 učenika. U drugom tomu „Istorija Užica“ može da se vidi mreža i struktura svih osnovnih škola u Užicu, a Kačer je imao ovakav izgled: IO Kačer ima četiri razreda, dva odeljenja, dva nastavnika i četrdeset i devet učenika. Dakle slika je slična današnjoj, samo što je broj učenika za polovinu manji.
Pisani podaci o izdvojenom odeljenju u Kačeru su oskudni. Nemamo na prvu ruku mnogo pisanih izvora o školi, njenoj gradnji, istoriji, događajima koje zidovi škole pamte. Sama činjenica o ovome daje pred učenike i nastavnike zadatak da se studiozno ispita arhivska građa u istorijskom Arhivu grada Užica.
Izdvojeno odeljenje Prve osnovne škole u Kačeru je među prvim školama u užičkom kraju koje su u novije doba počele da proslavljaju Svetog Savu. Iz tog razloga ostala je tradicija i danas da roditelji đaka učestvuju u pripremi Savindana i zaista taj praznik doživljavaju kao svoju krsnu slavu.
Od važnih događaja koji su se održavali u dvorištu ove škole ostali su umetnički radovi, slike i fotografije umetnika likovne kolonije. Zidove matične škole krase brojna živopisna platna upravo naslikana u dvorištu škole u Kačeru. Na poleđini jedne slike stoji – „Škola u Kačeru“, suvi pastel, Branko Nikitović – slikar, Višegrad, likovna kolonija, juni 1996. godine.
Danas škola broji svega deset učenika od drugog do četvrtog razreda. Prvaka, nažalost nema. Koriste se dve prostorije za nastavu u kombinovanom odeljenju. Postoji prostorija za produženi boravak i predškolsko, ali na žalost nema učenika da bi i ova obrazovno-vaspitna prostorija ispunjavala svoju svrhu. Trenutno u školi imamo jednog prosvetnog radnika, učiteljicu Mariju Negrojević koja svojim trudom i radom daje oslonac mladim đacima, jer „nema veće sreće za roditelje i učitelje ako im njihova deca krenu sa njihovih ramena.“

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

После бабе „пао” и нарко-деда у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе Дабић именован за државног секретара Министарства државне управе и локалне самоуправе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Каратисти Ужица у одличној форми

ОГЛАСНА ТАБЛА

Седам беба рођено у ужичком породилишту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Једна смеса за тесто у 3 боје: Прелепо декорисана и укусна слана торта – готова за мање од пола сата

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Пун кофер прича“ у Народној библиотеци Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија против Камеруна за повратак у живот (11.00)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ујутро магла и мраз, током дана хладно и облачно

ОГЛАСНА ТАБЛА