Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Sklopljeni ugovori sa tri banke za poljoprivredne kredite (VIDEO)

Opština Čajetina preko Privrednog društva „Zlatiborski eko agra“ na razne načine pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima, između ostalog i putem kredita. Ovih dana završen je i potpisan ugovor o kreditiranju sa tri banke, a to su: Inteza, Komercijalna i Direktna banka. Inače, za subvencije je ove godine izdvojeno 25 miliona dinara.

Za kratkoročne i dugoročne kredite kod tri banke sa kojima je PD „Zlatiborski eko agrar“ sklopilo ugovor, a to su: Inteza, Komercijalna i Direktna banka, poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije opštine Čajetina opredeljena su dva miliona dinara .

„Opština Čajetina, odnosno „Zlatiborski eko agrar“ ovom merom pokriva kamatu tako da poljoprivrednicima ostaje da vraćaju glavnicu. Ono što je interesantno, prošle godine je ova mera dobro iskorišćena i podignut je 21 kredit od čega je 15 korišćeno za kupovinu stoke, što je vrlo značajno jer doprinosi povećanju stočnog fonda Opštine“, kaže Katarina Murić iz „Eko agrara“.

Ono što je bitno napomenuti jeste da se sa podnošenjem zahteva za kreditiranje počelo, i da će trajati do utroška opredeljenih sredstava. Da bi uzeli kredit, nije potrebno da poljoprivredni proizvođači budu klijenti ovih banaka, već samo da imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva . Subvencionisani krediti se daju, po želji klijenta, od 12 do 48 meseci, a iznos koji se kreditira je od 50 000 do 2 miliona dinara. Što se tiče daljih subvencja, Eko agrar je u aprilu sproveo konkurs za podršku i subvencije, a u maju su vršene kontrole podnetih zahteva kako bi se, nakon saglasnosti Opštinskog veća, početkom juna moglo pristupiti isplati nakon čega se očekuju novi pozivi od sredstava koji su preostali po prethodnom pozivu.

„Svi pozivi koji su bili u prethodnom mesecu biće raspisani i tokom juna tako da poljoprivredni proizvođači koji nameravaju da ulažu, ili su vršili nabavke u okviru svojih gazdinstava, mogu da konkurišu tokom juna. Mi ćemo uz pomoć medija i putem SMS poruka blagovremeno obavestiti proizvođače o datumu i roku podnošenja zahteva po novom pozivu“, napominje direktor PD „Zlatiborski eko agrar“, Vladimir Bojović.

Za subvencije je u ovoj godini opština Čajetina opredelila 25 miliona dinara.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković/TV Čajetina

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечне зараде жена у домаћем ИТ сектору 1.300 евра, мушкараца 1.700

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено седам беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас променљиво време, киша местимично

ОГЛАСНА ТАБЛА