18.8 C
Uzice
август 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

SKLAVKO JE SA ŽENOM ŽIVEO U UŽICU PRE 700 GODINA, ALI SAMO JEDNO OD NJIH DVOJE ĆE DOBITI SPOMENIK

Najstariji Užičanin koji se pominje u dokumentima – Sklavko koji je živeo pre sedam vekova, dobiće znamen u svom gradu. Ali sad se lome koplja da li će ga podeliti sa suprugom ili će biti narušena rodna ravnopravnost.

Obnova platoa ispred Skupštine Užica privodi se kraju. Želja akademika Ljubomira Simovića, rodom Užičanina, jeste da on bude nazvan Sklavkov plato, ali postoji i drugi predlog po kom Sklavkova supruga Mila ne bi bila izostavljena.

Povod za imenovanje je najstariji pisani dokument koji svedoči o postojanju Užica, sačuvan u dubrovačkim arhivama.

„1329. indikta 12, 9. oktobra, Mila, žena Sklavka iz Užica, dala je aptagi uz milost za Radoslavu Biserku za četiri perpera i osam groša, zadržavajući pravo za taj iznos nad kućom rečene Biserke“, stoji na zapisu.

Akademiku Simoviću „replicirao“ je Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada po kom ime treba da bude „Plato Mile i Sklavka“.

– Smatramo da je rodno neravnopravno i nepošteno da plato ne bude posvećen i Mili. Njeno ime se prvo spominje u dokumentu, da ona nije položila novac, ne bi postojalo ni to sedam vekova staro svedočanstvo. Sklavko se samo spominje kao njen muž – kaže Natalija Vasilić, predsednica Saveta.

Gradski većnik Petar Blagojević kaže da je akademik svakako imao u vidu Milu, ali se u sačuvanoj zabelešci ne navodi da je ona iz Užica.

– Ako odluka bude Sklavkov plato, ne vidim da će to narušiti rodnu ravnopravnost – smatra Blagojević.

Izvor:blic.rs/V.Lojanica

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas sunčano i veoma toplo

Oglasna Tabla

Данас је Преображење Господње

Oglasna Tabla

Uz prelep ambijent pobeda Slobode na početku sezone

Oglasna Tabla