15.8 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Sklad i harmonija formi na tradicionalnoj izložbi umetničke keramike „Zlakusa 2018.“

Radovi nastali na 23. Međunarodnoj koloniji umetničke keramike “ Zlakusa 2018.” od 16. novembra mogu se videti na izložbi u Gradskoj galeriji Užice, a otvarajući izložbu, akademski slikar , i osnivač ove kolonije, Sofija Bunardžić najavila će  da radovi nakon izložbe biti smešteni u novi prostor, umesto kao do sada, u njen atelje i  ruiniranu zgradu Streljane. Novi prostor za odlaganje sa mogućnošću organizovanja izložbenih postavki biće u zgradi kasarne u Krčagovu, pod istim krovom sa galerijom Reflektor i ateljeima članova Udruženja vizuelnih umetnika Užica.

Postavku izložbe otvorene u Gradskoj galeriji Užice čine radovi ovogodišnjeg saziva kolonije u Zlakusi na kojoj su učestvovali:  In Sook Park iz Austrije, Ariadne Arendt iz Velike Britanije, Alenka Gololičić iz Slovenije, Carme Serra iz Španija, Nada Benc Štuka i Ljubica Lovrenčić iz Hrvatske, Giuseppe Altomare – iz Italije, Mohamed Soudy iz Egipta,  Peko Nikčević iz Crne Gore, Aleksandar Pedović iz Novog Sada i domaćin: Sofija Bunardžić.

Gosti na otvaranju bili su umetnici Ljubica Lovrenčić iz Hrvatske, njen muž, Andrej Žost, poreklom Francuz koji je uz suprugu, u sopstvenoj organizaciji takođe učestvovao u radu ovogodišnjeg saziva kolonje, kao i Nada Benc Štuka, iz Hrvatske.

Svaka od dosadašnjih izložbi svoju različitost duguje na prvom mestu sastavu grupe odabranih kandidata za učešće, pri čemu svaki od njh donosi lični umetnički iskaz, obrazovanje u domenu keramike, ali i tradiciju i kulturu svoje zemlje, kao i trenutno važeće umetničke umetničke norme u nacionalnim okvirima. Ovogodišnja postavka odlikuje se izrazito promišljenim formama sa primesama eksprimenta u domenu lične ekspresije koji ne odstupa od granica kompaktnosti sa prvobitnom idejom umetnika. Može se primetiti da je dominantna forma zobljeni oblik, što verovatno potiče od impresije tradicionalnim zanatskim proizvodima iz Zlakuse, ali i načinom izrade- oblikovanjem na grnčarskom toču, sa kojim se većina umetnika prvi put srela na ovoj koloniji. Umetnik iz Egipta, Mohamed Soudi, koji se i u svojoj zemlji bavi keramikom na sličan način kao što se to radi u Zlakusi, uradio je vrlo upečatljiv rad koji čini skupina manjih  delova koji podsećaju na kičmene pršljenove, i koji sklopom u celinu, u suštini i čine prikaz ovog dela skeleta. Interesantan je njegov spoj materijala, pa je pomenute delove nanizao na metal i drvo.

Ljubica Lovrenčić koja se obratila prisutnoj publici na otvaranju istakavši da je “kolonija bila jedno veliko i lepo iskustvo na kojoj su se naučili mnogim novim stvarima” , kako je najavila na samom početku rada iste, svoje radove obogatila je diskretnim, i po meri umetničke estetike i dobrog ukusa, nitima vune.

Radovi ovogodišenjeg saziva odišu skladnošću u umetničkom smislu, bez pretenzije isticanja ličnog u smislu previše detalja ili formalne ornamentike , kao što smo po nekad imali slučaj da vidimo na ovim, tradicionalnim izložbama, što čini se, govori i o razumevanju unutar grupe u kojoj je međusobni uticaj doneo vrlo uspeo kompromis u ukupnom umetničkom i utisku i rezultatu.

Izložba ovih radova u Gradskoj galeriji Užice trajaće naredne dve nedelje.

Izvor:pasaz.rs/M. Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla

Literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Užičko izdavaštvo 30-ti put na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Oglasna Tabla

Likovna izložba“Tri kraljice mira i sloge“ 28. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Nastavak „miholjskog leta“: U utorak jutro sveže, tokom dana toplo, a evo kada nas očekuje preokret

Oglasna Tabla

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla