2.6 C
Uzice
27 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Sklad i harmonija formi na tradicionalnoj izložbi umetničke keramike „Zlakusa 2018.“

Radovi nastali na 23. Međunarodnoj koloniji umetničke keramike “ Zlakusa 2018.” od 16. novembra mogu se videti na izložbi u Gradskoj galeriji Užice, a otvarajući izložbu, akademski slikar , i osnivač ove kolonije, Sofija Bunardžić najavila će  da radovi nakon izložbe biti smešteni u novi prostor, umesto kao do sada, u njen atelje i  ruiniranu zgradu Streljane. Novi prostor za odlaganje sa mogućnošću organizovanja izložbenih postavki biće u zgradi kasarne u Krčagovu, pod istim krovom sa galerijom Reflektor i ateljeima članova Udruženja vizuelnih umetnika Užica.

Postavku izložbe otvorene u Gradskoj galeriji Užice čine radovi ovogodišnjeg saziva kolonije u Zlakusi na kojoj su učestvovali:  In Sook Park iz Austrije, Ariadne Arendt iz Velike Britanije, Alenka Gololičić iz Slovenije, Carme Serra iz Španija, Nada Benc Štuka i Ljubica Lovrenčić iz Hrvatske, Giuseppe Altomare – iz Italije, Mohamed Soudy iz Egipta,  Peko Nikčević iz Crne Gore, Aleksandar Pedović iz Novog Sada i domaćin: Sofija Bunardžić.

Gosti na otvaranju bili su umetnici Ljubica Lovrenčić iz Hrvatske, njen muž, Andrej Žost, poreklom Francuz koji je uz suprugu, u sopstvenoj organizaciji takođe učestvovao u radu ovogodišnjeg saziva kolonje, kao i Nada Benc Štuka, iz Hrvatske.

Svaka od dosadašnjih izložbi svoju različitost duguje na prvom mestu sastavu grupe odabranih kandidata za učešće, pri čemu svaki od njh donosi lični umetnički iskaz, obrazovanje u domenu keramike, ali i tradiciju i kulturu svoje zemlje, kao i trenutno važeće umetničke umetničke norme u nacionalnim okvirima. Ovogodišnja postavka odlikuje se izrazito promišljenim formama sa primesama eksprimenta u domenu lične ekspresije koji ne odstupa od granica kompaktnosti sa prvobitnom idejom umetnika. Može se primetiti da je dominantna forma zobljeni oblik, što verovatno potiče od impresije tradicionalnim zanatskim proizvodima iz Zlakuse, ali i načinom izrade- oblikovanjem na grnčarskom toču, sa kojim se većina umetnika prvi put srela na ovoj koloniji. Umetnik iz Egipta, Mohamed Soudi, koji se i u svojoj zemlji bavi keramikom na sličan način kao što se to radi u Zlakusi, uradio je vrlo upečatljiv rad koji čini skupina manjih  delova koji podsećaju na kičmene pršljenove, i koji sklopom u celinu, u suštini i čine prikaz ovog dela skeleta. Interesantan je njegov spoj materijala, pa je pomenute delove nanizao na metal i drvo.

Ljubica Lovrenčić koja se obratila prisutnoj publici na otvaranju istakavši da je “kolonija bila jedno veliko i lepo iskustvo na kojoj su se naučili mnogim novim stvarima” , kako je najavila na samom početku rada iste, svoje radove obogatila je diskretnim, i po meri umetničke estetike i dobrog ukusa, nitima vune.

Radovi ovogodišenjeg saziva odišu skladnošću u umetničkom smislu, bez pretenzije isticanja ličnog u smislu previše detalja ili formalne ornamentike , kao što smo po nekad imali slučaj da vidimo na ovim, tradicionalnim izložbama, što čini se, govori i o razumevanju unutar grupe u kojoj je međusobni uticaj doneo vrlo uspeo kompromis u ukupnom umetničkom i utisku i rezultatu.

Izložba ovih radova u Gradskoj galeriji Užice trajaće naredne dve nedelje.

Izvor:pasaz.rs/M. Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Савиндан

Oglasna Tabla

Užičani se rastali sa jednim od svojih najboljih košarkaša-Dušanom Kutlešićem

Oglasna Tabla

Jačanje imuniteta kod odraslih: učinite organizam otpornim u samo 8 koraka

Oglasna Tabla

Duplirana sredstva za mere smanjenja zagađenosti vazduha u Užicu

Oglasna Tabla

Srpsko-Rusko veče

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Znameniti profesori Užica“ u čajetinskoj biblioteci

Oglasna Tabla

U Užicu formiran Gradski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS)

Oglasna Tabla

Napravite domaću nutelu sa samo 3 sastojka (VIDEO)

Oglasna Tabla

Danas sunčani intervali, uveče kiša, sneg na planinama

Oglasna Tabla